Bon Appetit – 30 Sevärda Filmer Om Mat

Mat är många gånger förknippat med feelgood och kombineras det med film kan det bli feelgood dubbelt upp. Därför presenterar Cinemaholics en lista på filmer som får det att vattnas i munnen och samtidigt ge näring till ‘filmsjälen’. På det hela är det omöjligt att rangordna en sådan här lista, så här presenteras filmerna utan inbördes rangordning. Dock är ledordet mer eller mindre feelgood och att filmerna ska vara värda att se om flera gånger!

babettesfeast1. Babettes Gästabud (Babettes gæstebud). 1987.

Danska dramakomedin Babettes Gästabud, med den internationella titeln, Babettes Feast vann en oscar 1988 för bästa utländska film. Filmen är baserad på Karen Blixens bok med samma namn och har bland andra svenskarna Bibi Andersson och Jarl Kulle i rollerna.

En stormig natt år 1871 anländer en ung, fransk kvinna, Babette, till en liten by på Jyllland. Under oroligheterna i sitt land har hon förlorat allt hon äger. Hon är också efterlyst där och har nu flytt från Frankrike för att söka skydd hos två fromma prästdöttrar, Filippa och Martine, i den lilla byn. Babette får arbete som systrarnas hushållerska. Hon anpassar sig väl till livet i den gudfruktiga byn, men förblir ändå oåtkomlig och mystisk för innevånarna. Babettes enda band med sitt modersland är en lottsedel, som förvaltas av en vän i Paris. En dag, efter många år i Danmark får Babette nyheten om att hon vunnit 10.000 francs. Alla i byn blir mycket upprörda, eftersom man nu tror att Babette skall ge sig av. Men i stället ber hon de båda sustrarna om tillåtelse att arrangera en riktig fransk festmåltid – ett överdådigt gästabud…

[wp_ad_camp_1]

2. Julie & Julia. 2009.

Meryl Streep är i högform i romantiska dramakomedin Julie & Julia. Här får vi en stor dos feel good i en film som gör dig riktigt, riktigt glad och dessutom vattnas det periodvis rejält i munnen. Meryl Streep är som sagt helt fantastisk när hon gestaltar legendaren Julia Childs som hade stor betydelse för att höja det kulinariska medvetandet i USA under 1970- och 1980-talen. För övrigt så är hela ensemlen på topp, där Amy Adams lyser med sin charm. Är man ute efter livsbejakande glädje så blir det inte bättre än så här inom denna genre på film.

En legendarisk matlagningsexpert ger en frustrerad kontorsarbetare ny smak för livet i Julie och Julia. En sann historia om hur Julia Childs (Meryl Streep) liv och kokbok inspirerade nybörjarskribenten Julie Powell (Amy Adams) att laga 524 recept på 365 dagar. Hon bloggar om sina missöden och kulinariska höjder och hamnar i ett matmecka och träffar nya vänner. Med matlagningen som vapen tänjer de gränser, utmanar tillvaron och greppar chansen för förändring, allt för att hitta sig själva. Även Stanley Tucci (Djävulen Bär Prada) medverkar i regissör Nora Ephrons(Sömnlös I Seattle) utsökta komedi om glädje, besatthet och smör. Bon appétit!

[wp_ad_camp_1]

3. No Reservations“(Kärlek På menyn) 2007

Är man sugen på romcom, då har Kärlek På Menyn den perfekta kombon med kärlek och mat. Catherine Zeta-Jones och Aaron Eckhart har huvudrollerna och med på ett hörn är även Abigail Breslin och Patricia Clarkson. Tvåfaldigt Oscarsnominerade Scott Hicks regisserar här en småmysig och lättsam film som är både rolig och ger en stor dos feelgood.

Är du sugen på en riktigt god söndagsmiddag? Det kan stjärnkocken och tillika arbetsnarkomanen Kate (Catherine Zeta-Jones) lätt fixa åt dig. Men be henne inte göra något åt den nya kocken (Aaron Eckhart), en fri själ som älskar opera och precis har börjat på hennes trendiga Manhattanrestaurang. Och fråga henne inte vad hon ska göra åt sin plötsligt föräldralösa systerdotter (Abigail Breslin) som kommer för att bo hos henne och som till råga på allt verkar föredra fiskpinnar framför gåsleverpaté. “Jag önskar att det fanns en livs-kokbok där recepten berättade precis hur man ska göra”, anförtror Kate sin terapeut.

[wp_ad_camp_1]