Raging Bull II

Att försöka göra en uppföljare till Raging Bull verkar vara en otacksam uppgift, men att göra Raging Bull II har blivit ännu mer komplicerat. MGM, studion som äger rättigheterna till Martin Scorseses klassiker “Tjuren Från Bronx“(Raging Bull) från 1980, filmen som vann en Oscar för Robert DeNiros porträtt av 1950-talets stora mellanvikt boxare Jake LaMotta, har lämnat in en stämningsansökan mot den nu 91-åriga fightern La Motta själv liksom produktionsbolaget bakom uppföljaren. MGM menar att LaMotta hade en avtalsenlig skyldighet att erbjuda dem filmrättigheterna till hans uppföljningsbok från 1986, Raging Bull II, och nu vill MGM att en jury ska besluta om att stänga av projektet.

Martin Scorsese och Robert DeNiro är inte inblandade i uppföljaren på något sätt. William Forsythe (Boardwalk Empire), ska i stället spela den åldrande LaMotta och Mojean Aria spelar honom som yngre . Cloris Leachman, Penelope Ann Miller, Joe Mantagne, Tom Sizemore, och Paul Sorvina ingår också i ensemblem. “Raging Bull II” är planerad att premiärvisas under 2013, om nu inte MGM får rätt i sin stämningsansökan.

Hur Jack LaMotta själv tar det hela förtäljer inte historien, mästerboxaren som fortfarande är i livet och som fyller 91 år om några dagar(10juli 2012) är knappast känd för att vara finkänslig. Genom åren har han släppt iväg några klassiska oneliners som tex – “I fought Sugar Ray so often, I almost got diabetes.” och – “Besides Bob Satterfield, the only ones who ever hurt me were my ex-wives.”

Jack LaMottas liv är onekligen spännande och att hans levnadsöde gör sig bra på film vet vi redan. Säkert finns det mer att berätta och den tänkta uppöljarens synopsis är en skildring av Jake LaMottas tumultartade liv och leverne före och efter Raging Bull. Ska man nå upp till Suceen från 1980 krävs det mycket hårt arbete och ett mycket bra manus.

I “Tjuren Från Bronx“(Raging Bull) använder boxaren Jake La Motta (Robert De Niro) sin vrede och sin våldsamma natur när han äntrar boxningsringen vilket gör honom ostoppbar, men med samma vrede misshandlar han sin fru och bror utanför ringen och får honom att bli allt mer paranoid och självdestuktiv.

De Niro tränade med LaMotta tills LaMotta kände att De Niro var beredd att kunna boxas professionellt. De våldsamma, intensiva boxningscenerna med återkommande slowmotion var vid tiden banbrytande.
De Niro bodde i Paris i tre månader och åt på de finaste restaurangerna (han åt upp sig 20 kilo) för att få tillräcklig tyngd för att skildra en åldrande LaMotta. För sin prestation vann De Niro en Oscar för bästa skådespelare. Raging Bull vann även en Oscar för bästa filmklippning samt var nominerad i ytterligare sju kategorier, bl.a bästa manlige biroll(Joe Pesci), bästa kvinnliga biroll(Cathy Moriarty) och bästa regi(Martin Scorsese).

Raging Bull förtjänar sin plats i en filmsamling och 2009 kom den på Bluray med SF som distributör. För 99 kronor får man 129 minuter förstklassig underhållning (filmad i svartvitt för att få den rätta dokumentärkänslan), vilket även understryks av höga 8,4/10 i betyg på IMDB.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *