Sista Natten Med Gänget

Vi fortsätter på temat gamla klassiker, restaurerade och på bluray. Ut nu en riktigt gammal goding som Universal hade release på redan förra sommaren, nämligen “American Graffiti“eller mer talande, Sista Natten Med Gänget. Den här har jag inte sett på många år och jag har inte hunnit checka av blurayutgåvan heller, men det känns som ett måste. Dels är det en tidsepok som intresserar med en hel del skön musik och så hade den biopremiär när det begavs sig, alltså 1973 året då jag växte in i biomyndig ålder. Så det är en film med stort nostalgivärde för en stenåldersman.

Sista Natten Med Gänget fick fem Oscarnomineringar 1974 och blev framröstad som en av de 100 bästa amerikanska filmerna någonsin av det amerikanska filminstitutet. Filmen skildrar fyra tonåringars sista sommar innan de börjar i college. Det är streetracing, häng på stamfik, sommarflörtar och en massa rocknroll. I rollerna ses unga varianter av kommande storstjärnor som Harrison Ford, Richard Dreyfuss och Ron Howard(som blev en bra regissör och vann en Oscar 2002 för “A Beautiful Mind“.)

Trailer till American Graffiti från rstvideos trailerarkiv.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *