Churchills livvakt

Ja, varför inte slänga in en dokumentär på Cinemaholics? Tiden runt andra världskriget fascinerar och en minst sagt spännande man var Winston Churchill. Det fanns en person som kände Churchill bättre än någon annan. Walter Thompson var Churchills livvakt och följde honom överallt under 18 år och räddade honom från otaliga attentat. Fram tills nu har hans liv och roll varit en hemlighet för omvärlden men genom en rad dokumentationer får vi ta del av en fascinerande historia.I 13 avsnitt och över 10 timmars speltid på fyra DVD skivor berättas historien i “Churchills livvakt“(Churchill’s Bodyguard). Det här är något att sätta tänderna i för historieintresserade. Betyget för dokumentären på IMDB är 7,3/10, SF distribuerar.

Fotnot: Winston Churchill föddes den 30 november 1874 på Blenheim Palace och dog den 24 januari 1965 i London. Han representerade de konservativa och satt som premiärminister perioderna 10 maj 1940 – 27 juli 1945 och 26 oktober 1951 – 7 april 1955. Åren 1948-1954 utkom Churchills The Second World War i sex band, och 1953 tilldelades han nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens motivering löd: “…för hans mästerskap i historisk framställning samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden.” 1953 dubbades han av drottning Elizabeth II till riddare av Strumpebandsorden, och blev sir Winston. 1963 gav den amerikanska kongressen och president John F. Kennedy honom titeln “amerikansk hedersmedborgare”.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *