Lille Fridolf

Selma lilla…dags för nostagi på Cinemaholics. Lille Fridolf hör till uppväxten. Som liten köpte jag serietidningen och läste, samtidigt som det doppades kärnmjölkslimpa i mjölkchoklad. Då och då visades filmerna om Lille Frdiolf på TV, utbudet för en liten filmgalning in spe var inte alltför lovande, vilket jag skrivit om HÄR.

“Lille Fridolf var en populär radioserie av Rune Moberg, som sändes 1955-58. Moberg manusdebuterade med filmatiseringen, som blev en enorm publiksuccé. Framgången med Lille Fridolf resulterade i fyra långfilmer; Lille Fridolf och jag (1956), Lille Fridolf blir morfar (1957), Fridolf sticker opp! (1958) och Fridolfs farliga ålder (1959), grammofonskivor, böcker och en tecknad serie, som så småningom fick en egen serietidning”. Det var den tidens skådesplearikoner i huvudrollerna. Som Selma agerade Hjördis Petterson och som Lille Fridolf, Douglas Håge. Man hann bara med att spela in fyra långfilmer. Douglas Håge dog 1959 och ytterligare Fridolf-filmer var inte att tänka på. Både radioserien och filmerna byggde på skådespelarens pondus och jovialitet.

Nu finns toffelhjältarnas superhjälte Lille Fridolf och de fyra långfilmerna om honom att köpa på DVD med klubb super8 som distributör.

LILLE FRIDOLF OCH JAG (1956)
Första filmen om toffelhjälten Fridolf och huskorset Selma. Paret får ett telegram. Dottern Maggan ska komma hem med en baby. Föräldrarna blir chockade av det överraskande meddelandet, och Fridolf får ge sig ut för att handla babygrejer.

LILLE FRIDOLF BLIR MORFAR (1957)
Skrattfest där toffelhjälten Fridolf råkar ut för en rad missöden. Denna gång cirklar handlingen kring att Fridolfs dotter väntar barn. Fridolf får problem med en hundvalp, en bryskt skämtande bekant och att minnas en 30-årig bröllopsdag.

FRIDOLF STICKER OPP! (1958)
Disponent Grillhagen ska på utlandsresa och Fridolf måste ta hand om den nyanlände rationaliseringsexperten som ser över rutinerna på kontoret. Fridolf bjuder hem Lisa från kontoret så hon kan tala ut om varför hon inte trivs med arbetet. Selma blir misstänksam…

FRIDOLFS FARLIGA ÅLDER
Selma fyller sextio och Fridolf vill ge henne ett fint halsband. Expediten ber Fridolf att försöka ta Selmas halsmått, så de får rätt längd på smycket. En kväll när Selma sover försöker Fridolf ta hennes halsmått med sina händer. Hon vaknar skrikande, och anar det värsta…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *