Mer Titanic.

Vi fortsätter på temat Titanic, “jubileumsvecka” som det är. Som det skrevs i gårdagens Titanicinlägg HÄR, så kom en tredjedel av passagerarna i tredje klass från norden och svenska var det näst största språket ombord.
Med på Titanic fanns den sju personer stora familjen Asplund från Sverige. Familjen med fem barn hade utvandrat till USA tidigare men återvänt till Sverige. Där lyckades man dock inte hitta tillbaka till rötterna och trivdes inte, så nu befann man sig på Titanic på väg tillbaka till Amerika. När katastrofen var ett faktum lyckades en besättningsman rädda mamma Asplund, dottern Lillian och en av hennes yngre bröder. Kvar ombord blev fadern, Lillians tvillingbror och två äldre bröder, de mötte alla döden i det iskalla vattnet.

Lillian Asplund var den sista levande med minnesfragment från Titanic, hon avled några månader innan sin 100-årsdag, den 7 maj 2006. I dag inför hundraårsjubileumet har tiden kommit ikapp de som övelevde Titanickatastrofen och det finns inte längre några kvar i livet. Vill man veta mer om Lillian Asplunds öde och Titanic kan man kika in på Titanic Norden. På EncyclopediaTitanica finns mycket att läsa och alla passagerarlistor. Känn historiens vingslag och kika in där men var medveten om att dera server bitvis är överbelastad(speciellt den här veckan) och laddar långsamt.

Här flaggar SVT inför söndagens miniseriestart, Titanic. Första avsnittet söndagen den 15 april klockan 21.30 på SVT 1…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *