Se Danska Perioddramat Lykko-Per På Netflix

Jag vet inte om man vågar påstå att författaren Henrik Pontoppidan (1857-1943) är Danmarks svar på August Strindberg, men 1917 fick han i varje fall Nobelpriset i litteratur. Pontoppidan är en av den danska litteraturens främsta människoskildrare, vilket ses i hans klassiker Lykke-Per utgiven i åtta volymer mellan 1898 och 1904.

Den här fenomenala berättelsen filmatiserades 2018 med Bille August som regissör och ni hittar den i Netflixs utbud. Storyn spinner kring den jyske prästsonen Per Sidenius, som strävar efter det lyckliga livet. Efter en svår uppväxt i det religiösa hemmet väljer Per i protest att studera teknik i Köpenhamn och avbryta all koppling till familjen. I huvudstaden kastar han sig sedan in i livet, som öppnar sig i alla dess former. Men är denna lycka för Per?

Missa inte detta excellenta, danska perioddrama, som visar på den moderna människans sökande efter livets mening. Speltiden är på hela 2 timmar och 42 minuter, så det blir en helaftonskväll som kräver lite gott fika. Här får ni träna på danska, då trailern är otextad…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *