The Farewell Filmklipp

Idag fredag 10 januari är det Sverigepremiär på dramakomedin “The Farewell“. Filmen som har komedistjärnan Akwafina i huvudrollen har blivit en av årets mest omtyckta uppstickare hos både biopublik och kritiker. Den är nominerad till två Golden Globes och en favorit inför Oscarsgalan. Så här bör man passa på om man vill ha en berättelse utöver det vanliga Hollywoodskramlet

The Farewell har ett raffinerat upplägg som gjort för drama-komedi genren. Filmen bygger på den kinesisk-amerikanska regissören Lulu Wangs egna upplevelser, där hennes mormor drabbas av cancer, men familjen väljer att inte informera mormodern om det fatala, prekära läget, något som är vanligt i Kina. Man anser att ett budskap av den digniteten bara spär på dödsångesten och påskyndar förloppet. Låt livet vara ett oskrivet blad, ‘to the end’, helt enkelt.

Succén The Farewell handlar om just detta, i centrum står Billi, som blir hemkallad från New York till släkten i Changchun. Familjens matriark, farmor Nai Nai, har bara veckor kvar att leva, men släkten har bestämt att inte låta Nai Nai själv få veta att hon är sjuk och döende. Istället spelar man upp ett scenario där en kusins påhittade bröllop används som förevändning för släktens återförening och man kan på så vis samlas och ta farväl.

Trailern till The Farewell hittar ni här. Nedan kan vi ta en titt på två upplysande scener ur filmen…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *