They Shall Not Grow Old Hemmabiorelease

Trefaldige Oscarsvinnaren, visionären och filmskaparen Peter Jackson har inte gjort en spelfilm sedan senaste Hobbitfilmen 2014, ”Hobbit: Femhäraslaget”. Tiden fram till nu har han istället ägnat åt dokumentärgenren och den helt enastående krigshistoriska dokumentären om första Världskriget. ”They Shall Not Grow Old” och nu finns den ute på DVD och Blu-ray.

Peter Jackson har samlat massor av gamla filmer från kriget och med modern teknik omvandlat och kolorerat dem till en helt ny film som ser ut att vara inspelad idag. Första världskriget var kriget som skulle göra slut på alla krig och vara över väldigt snabbt, till jul skulle man vara hemma igen. Sanningen blev en helt annan Första världskriget varade mellan 28 juli 1914 – 11 november 1918 och blev det grymmaste och blodigaste krig världen någonsin skådat. Uppemot 20 miljoner människor dog av direkta krigsorsaker. Ententmakternas blockad av tyska hamnar före och efter fredsslutet orsakade ytterligare många civila offer. I den svåra epidemi av spanska sjukan som bröt ut efter krigsslutet och som var direkt relaterad till den krigströtta situationen i Europa dog närmare 50 miljoner människor.

Freden kom i två delar. Först Vapenstilleståndet i Compiègneskogen som slöts den 11 november 1918 mellan ententen och Tyska riket och avslutade stridigheterna på västfronten Förhandlingarna ägde rum i en järnvägsvagn parkerad i Compiègneskogen i Picardie i norra Frankrike. Sedan Versaillesfreden som var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland och som undertecknades den 28 juni 1919 i Versailles, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo. Men det är 11 november 1918 som gäller som jubileumsdatum, så snart uppmärksammas det att det nu är 100 år sedan man lade ned vapnen och avslutade första världskriget.

Första världskriget dränerade många länder på unga män i åldern 19-25, därav den passande titeln They Shall Not Grow Old. Filmen ger en vemodig känsla och får en att fundera på många saker. Se den är rådet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *