Wine Calling DVD

Njuta Films distribuerar franska dokumentären “Wine Calling“, som är en film som tar fasta på den starkt växande trenden med naturvin. Att företeelsen slagit igenom i Sverige är ett faktum och nya ‘titlar’ naturvin dyker upp på systembolaget regelbundet. Folk vill helt enkelt ha äkta vara utan konstighter och Naturvin är just det. Druvorna skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel tillåts i vingården. Druvmusten jäser sedan tack vare naturliga, vilda jästsvampar som finns i vingården och i vinkällaren.

Den granskande journalisten Mats-Eric Nilsson har för övrigt skrivit en bok i ämnet det okända fusket med vin, chateau – vadå. Vad dagens vin består av är en väl förborgad hemlighet. Istället matas vi med bilden av det oförfalskade vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats, och i generation efter generation framställts på samma traditionella sätt. Vanligt konventionellt producerat vin ligger långt från den verkligheten. Efter att ha läst både den boken och sett denna dokumentär blir valet självklart framöver. Naturvin hamnar på bordet nästa gång jag vill ha ett glas till maten

Wine Calling följer några entusiastiska vinodlare i Frankrike som alla kämpat i flera år för att hitta en fungerande produkt, producerad utan gifter. Det har tagit år av möda och slit för att få det hela att gå runt ekonomiskt, men pengarna verkar inte vara största drivkraften, utan sättet att leva på och ha möjlighet att producera naturliga och giftfria produkter till gagn för inte bara de själva utan för alla andra som också ledsnat på alla gifter och kemikalier som vi får i oss idag via mat och dryck.

Men trots att det finns över 3000 vinodlare i Frankrike arbetar mindre än 3 procent av dem med biologiska, biodynamiska eller naturliga metoder för vinproduktion. I södra Frankrike har Wine Calling under ett år, från vindruva till flaska, följt några av de mest nyskapande och spännande vinodlarna som är en del av denna ökande globala utveckling för smak och hållbarhet. Filmen är en rejäl ögonöppnare som får en att tänka till både en och två gånger. Oavsett vad man har för förhållande till vin så är filmen synnerligen intressant och ett ‘måste se’ för alla som vill leva ett naturligare liv.

Betyget blir en klar 4/5 och en placering i DVD/blu-ray tipset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *