Julfreden 1914

I är det som bekant 100 år sedan första världskriget avslutades och det blev fred i världen i drygt 20 år framåt. Jag hittade en julreklam från 2014 för brittiska Sainsbury’s där man i en video, som ni ser nedan, uppmärksammar julfreden 1914 under första världskriget. Denna unika, verkliga händelse skildras i Oscarsnominerade långfilmen Fiendeland, som ni hittar här på Cinemaholics. Fiendeland är en mycket sevärd film som måste ses.

Julfreden 1914 var ingen fred, utan ett vapenstillestånd som ägde rum spontant, när de stridande inte längre ville fortsätta slåss i Belgien under första världskriget. Istället lät de fienden leva. Freden var mellan tyska trupper på ena sidan och franska och brittiska på andra sidan. Vapenvilan inträdde även 1915, om än i mindre grad.

Inför julen 1914 hade många olika grupper gjort fredsinitiativ. Bland dessa fanns Emily Hobhouse som var suffragett och påven Benedictus XV. Även om det inte blev fred så tystnade vapnen hos de 100 000-tals stridande. Tyska förband började tända ljus och dekorera julgranar, varefter de olika ländernas soldater sjöng julpsalmer.[ Mindre grupper gav sig ut i ingenmansland och julgåvor byttes. De högre befälen blev bestörta och hotade straffa de missdådare som inte dödat fiendens soldater. Året efter beordrades bombardemang under julen för att säkerställa kriget.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *