Italienske Filmskaparen Bernardo Bertolucci Har Gått Ur Tiden

En av Italiens stora filmskapare, Bernardo Bertolucci, har avlidit i Rom 77 år gammal. Han slog igenom stort internationellt med den kontroversiella filmen ”Sista Tangon I Paris” med Marlon Brando och Maria Schneider. Filmen ansågs vara lite förr porrig bland många av den tidens kritiker, men Oscarsnominerades tvåfaldigt. 1987 gjorde Bernardo Bertolucci ”Den siste kejsaren” och för den belöndaes han med två Oscars. Filmen handlar om Pu Yi som Vid tre års ålder bestiger Draktronen för att bli kejsare över hundratals miljoner kineser. Hans liv började som en saga i ’Den förbjudna staden’ med tusentals tjänare, flödande prakt och dess ritualer och bråddjupa ekon i stadens isolat. Han var arvtagaren till det tusenåriga riket. Han var född att härska enligt uråldriga traditioner men ingen förberedde honom för en värld i förändring. Den Sista Kejsaren anses som Bernardo Bertoluccis allra största mästerverk och är mycket sevärd.

En film jag flaggar extra för i hans digra produktion är mastodontverket 1900 (Novecento) från 1976, som har en speltid på hela 5 timmar och 16 minuter.

!900 är ett episkt mästerverk som följer två mäns liv 1900 till 1945. Den ene är en oäkting från en bondesläkt, den andre född till välbärgad markägare från. Det handlar om ett Italien i förändring, om fascismens uppkomst och om den kommunistiska motreaktionen, med de två männens liv I fokus. I huvudrollerna agerar Robert De Niro, Gérard Depardieu. Atlantic Film gav ut 1900 i nyrelease 2013 och jag skaffade den omgående, men nu verkar den inte saluföras längre. Intresserade får kolla runt på webben, kanske finns den på streaming.

En utgåva med engelsk text finns dock på Amazon. Trailern till 1900 är tyvärr otextad. Här är ett inlägg från 2013 om 1900 och DVD utgåvan:

Bernado Bertoluccis episka mästerverk ”1900”. Det här är en mycket lång film och DVD utgåvan är på hela 245 minuter och när den gick på bio var den indelad i två delar med paus emellan. Det krävs nog en liten fikapaus hemma i TV soffan också, inte för att filmen är tråkig på något vis, men det behövs att man laddar om batterierna för att orka hänga med i alla turerna.

Filmen skildrar Italiens sociala, politiska och ekonomiska utveckling under det tjugonde århundradets första hälft. Man får följa de två huvudpersonerna, Olmo och Alfredo, två män födda på samma dag år 1900. Den ene en oäkting från en bondesläkt, den andre född till välbärgad markägare. Perioden som skildras är från 1900 till 1945 och det handlar om ett Italien i förändring, om fascismens uppkomst och om den kommunistiska motreaktionen – med de två männens liv I fokus.

1900 hade biopremiär 1976 och i rollerna återfinns Gérard Depardieu och Robert De Niro som spelar Olmo och Alfredo som vuxna. I rollistan märks även Donald Sutherland och Burt Lancaster. Gillar ni kvalitetsfilm och inte har sett 1900 så har ni en helkväll framför er med ett episk drama i världsklass. Betyget är en solklar 4/5.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *