Smärtan – Franskt Krigsdrama På Bio NU

På bio just nu går franska krigsdramat ”Smärtan” (La douleur). Internationell titel är Memoir Of War. TriArt Film distribuerar och här tror jag att ni i första hand får leta upp en Folkets Bio. Filmen bygger på franska författaren Marguerite Duras (1914-1996) anteckningsböcker, de legendariska krigsdagböckerna från andra världskriget. Boken finns som pocket utgiven på svenska, för de som känner sig läsugna.

Året är 1944 och i det Naziockuperade Frankrike lever den unga författaren Marguerite. Tillsammans med sin man Robert är hon aktiv medlem i motståndsrörelsen och när han blir arresterad och bortförd av Gestapo inleds en lång och smärtsam väntan på hans återkomst där Marguerite är beredd att göra vad som helst för att få honom tillbaka. Desperat och plågad av ovetskap men med hopp om att få fram information om sin mans försvinnande inleder hon i smyg en tveksam relation med en fransk agent som samarbetar med Nazisterna. Men står han verkligen på hennes sida? När kriget väl är över och lägerfångarna återvänder förblir Marguerite fast i väntandets plågor”…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *