Peterloo – Mike Leighs Nya Historiska Drama

Hela sju gånger har den brittiske filmskaparen Mike Leigh blivit Oscarsnominerad, dock utan att vinna. Nu är filmlegendaren tillbaka, fyra år efter ”Mr Turner”, med en ny tung film, historiska dramat ”Peterloo”. Filmen skildrar en mörk period i brittisk historia, den blodiga episoden Peterloomassakern, som ägde rum den 16 augusti 1819 på St. Peters Field i Manchester, England.

Bakgrunden till händelsen var den att ett stort antal människor hade samlats i en fredlig demonstration för att kräva politiska och parlamentariska reformer när de angreps av kavallerister. Det uppskattas att 60 000 personer, varav många kvinnor och barn, deltog i protestmötet. 18 personer tros ha dödats och närmare 700 skadats i massakern, som är den blodigaste politiska sammandrabbningen i Storbritanniens historia. Benämningen Peterloomassakern myntades av en samtida journalist som en anspelning på slaget vid Waterloo.

Den 2 november får Peterloo världspremiär i Storbritannien. Inget Sverigedatum ännu, så intresserade får hålla alla kanaler öppna. Mitt tips är att vi har filmen här innan årsskiftet.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *