Little Women – BBC Serie Baserad På Louisa May Alcotts Roman

littewomenLouisa May Alcotts roman “Little Women” (Unga Kvinnor) har filmatiserats många gånger. Den mest kända versionen är långfilmen från år 1994 med bland andra Susan Sarandon, Winona Ryder och Kirsten Dunst i rollerna. Tre Oscarsnomineringar fick filmen, dock utan att vinna.

Louisa May Alcott föddes 1832 i Germantown i Pennsylvania och dog 1888 i Massachusetts. Under sitt relativt korta liv hann hon skriva böcker för alla åldrar, men mest känd är hon för ungdomsboken Unga Kvinnor som utkom 1868. Boken som var betydligt före sin tid och smått revolutionerande utspelar sig i New England på 1860-talet och följer familjen March, med den humoristiska och kärleksfulla modern och hennes fyra döttrar, den romantiska Amy, den vackra Meg, den blyga Beth och framför allt den rebelliska och fantasifulla Jo.

Mrs March menar att en kvinnas viktigaste uppgift inte är att finna en man. I stället uppfostras flickorna till att bli sin egen lyckas smed. De uppför teaterstycken, som Jo skriver med stor passion, de läser tidens klassiker och diskuterar politik. Som vuxen far Jo ensam till New York för att skapa sig en karriär som författare, och där möter hon sitt livs kärlek, den tyske liiteraturprofessorn Friedrick. För första gången känner hon att en man inte bara är en man utan också kan vara en själsfrände…

Kring juletid förra året sände BBC den nyproducerade miniserien i tre delar baserad på romanen och det blev succé. Perioddramafans kan här se fram emot tre timmars rejäl underhållning när serien så småningom sänds i Sverige, men än så länge finns inget spikat datum.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *