Filmstjärnor Från Förr – Marilyn Monroe

7year..Jag dammar av en gammal filmstjärna från förr och det blir ingen mindre än Marilyn Monroe (1926-1962). Ni hittar för övrigt allt om henne och hennes filmer här på Cinemaholics. Marilyn Monroe dog alldeles för tidigt. På morgonen den 5 augusti 1962 hittas Marilyn Monroe död, endast 36 år gammal, i sitt hem på 12 305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Dödsorsaken är en överdos av barbiturater, en äldre typ av läkemedel mot ångest, sömnproblem och epilepsi som upptäcktes i början på 1900-talet och som var starkt beroendeframkallande.

Än i dag diskuteras hennes död och det har aldrig blivit helt klarlagt hur och varför Monroe dog.. Var det självmord? En olyckshändelse på grund av medicincocktail eller blev hom mördad? Det finns konspirationsteorier om att hon blivit mördad och att mordet var knutet till familjen Kennedy, då John F. Kennedy precis hade avslutat en affär med Marilyn Monroe. Vissa sådana teorier menar att exempelvis CIA eller FBI skulle ha ”ordnat” Monroes död för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet.

De flesta av Marilyn Monroes filmer finns att på tag på restaurerade till perfekt ljud och bild på blu-ray, till en hyfsat billig slant. Paramounts Marilyn Monroe: Forever – Blu-ray Collection rekommenderas.

Numera har man tvättat bort den oförtjänta stämpeln hon fick, som en dum blondin som bara kunde vicka på rumpan och pluta med munnen. Ser man bortom det så hittar man en suverän skådepelerska som aldrig riktigt fick chansen. Har man aldrig stiftat bekantskap Med Marilyn Monroes filmer så rekommenderar jag att man börjar med Flickan Ovanpå(The Seven Year Itch) där Tom Ewell får problem med att hålla känslorna i styr när han blir gräsänkling för ett tag och Marilyn flyttar in i våningen ovanför. En väldigt rolig och underhållande film. Flickan Ovanpå blev en stor triumf för Marilyn Monroe och den räknas i dag till en av hennes bättre filmer. Den klassiska scenen med hennes klänning som blåser upp känner alla till vid det här laget och han som regisserade den scenen och hela filmen var legendaren och sexfaldige Oscarvinnaren Billy Wilder….


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *