Farväl Europa DVD

europaUte nu på DVD är tysk-österrikiska biografiska dramat ”Farväl Europa”(2016) distribuerad av Njuta Films. Har man ledsnat på superhjältar, ryndmonster och annat Hollywoodskrammel och vill ha något gediget att bita i passar denna film bra.

Farväl Europa skildrar den österrikiske författaren Stefan Zweigs år i exil. Zweig var en av sin tids mest uppburna författare. Under 1920- och 30-talet lästes och beundrades han världen över. Men när Adolf Hitler och Nazisterna kom till makten drev den politiska situationen och det faktum att han var av judiskt ursprung, honom i landsflykt och hans böcker förbjöds. Zweig färdades mellan Buenos Aires, New York och Brasilien på jakt efter ett nytt hem och filmen belyser Stefan Zweigs kamp för att förstå och acceptera händelserna i Europa och sitt före detta hemland Tyskland. Trots att hans böcker brändes på bål ville Zweig inte öppet ta avstånd från Tyskland och säga något negativt om hemlandet. På ett hotellrum i Brasilien 1939–1941 nedtecknade Stefan Zweig fritt ur minnet sin sedermera legendariska skildring av det gamla Europas undergång, ’Världen av i går: en europés minnen’. Zweigs bok är en av de stora vittnesskildringarna från Europa under första halvan av förra seklet, om förföljelse och förnedring av judar, om fientlighet mot konst och fritt tänkande. Boken utkom första gången i Stockholm 1942 och har varit inflytelserik sedan dess. Värt att nämna är att den även inspirerat regissören Wes Anderson att göra fyrfaldiga Oscarsvinnaren ”The Grand Budapest Hotel” (2014).

Farväl Europa är en väldigt välgjort film, snyggt berättad och ett intressant tidsdokument att fördjupa sig i. Filmen skildrar Stefan Zweigs sista år i livet. Troligtvis var han mer påverkad av händelserna som drev honom från Tyskland än vad han ville erkänna. I filmen slits han mellan olika sorters förtvivlan och faller ned i djupa hål, samtidigt som han skriver med hetta om Brasilien, som han ser som det stora framtidslandet. Stefan Zweig tar sitt liv av daga, tillsammans med hustrun Lotte i Petrópolis den 22a februari 1942.

Farväl Europa är inte en film för alla smaker, men som drama fungerar den mycket bra. Är man dessutom historiskt intresserad så fungerar filmen mycket väl. Så pass att den hamnar i kategorin DVD/Blu-ray tipset med betyget 4/5


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *