Postiljonen Blu-ray

postiljonenDet är en strid ström av filmer som ges ut varje år och enligt min mening är majoriteten inte mycket att hurra för. Naturligtvis finns det guldkorn och en del filmer blir mer än så och får evigt liv som odödliga klassiker. En sådan film är italienska romantiska dramat”Il Postino” (postiljonen) från 1994. Filmen finns nu utgiven av Studio S Entertainment i en ny uppfräschad utgåva på både DVD och Blu-ray. När det begavs sig nominerades Postiljonen till 5 oscar, men vann bara för bästa musik och det hade inte varit fel om den vunnit pris för bästa film det året.

Postiljonen utspelar sig 1952, då den chilenske poeten Pablo Neruda, som gått i exil, kommer till den italienska övärlden. Den arbetslöse och försynte Mario ser till att han får bli Nerudas personlige brevbärare och börjar läsa hans verser. Till saken hör att Mario är förälskad i byns vackraste kvinna, servitrisen Beatrice. Men han är alldeles för blyg för att berätta det för henne och vill att Neruda ska hjälpa honom att skriva poesi om sin passion för den vackra Beatrice. På så vis hoppas Mario att Beatrice ska få öpp ögonen för honom.

Massimo Troisi som spelar Mario Oscarsnominerades för bästa skådespelare och även för bästa manus, men fick aldrig uppleva den stora succé Postiljonen blev över hela världen, både bland kritiker och publik. Massimo Troisi drabbades som barn av reumatisk feber och led av svåra hjärtproblem. Några dagar in i inspelningen av Postiljonen kollapsade han men lyckades fullfölja inspelningarna till sista dagen då han segnade ned i en hjärtinfarkt och dog.

Ett tragiskt öde för huvudrollsinnehavaren, men hans film är allt annat än tragisk och är idag en film som är given i en filmsamling. Postiljonen har en lugn och vacker ton som mynnar ut i den eviga frågan; ska jag våga ta chansen? I det här fallet blir det Pablo Neruda som agerar katylasator och gjuter mot i Mario och får honom att förstå att livet inte går i repris och vågar man så är hälften vunnit. Postiljonen är en ömsint och vacker kärlekssaga som är synnerligen lätt att ta till sig. Dessutom är den rolig och bitvis kvick men många finurliga karaktärer. Gediget arbete får vi se av skådespelarna och Massimo Troisi är fullkomligt lysande i sin rolltolkning, frid över hans minne. Här går det inte att stå emot, speciellt inte nu när filmen äntligen finns på blu-ray. Postiljonen har en given plats i kategorin DVD/Blu-ray tipset och betyget blir full pott, 5/5.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *