Sameblod

SameblodHär är ett filmtips för alla som gillar drama. “Sameblod” har fått finfin kritik över hela världen, men här i Sverige känns det som om filmen blivit en aning bortglömd av någon anledning. Kanske för att filmen skildrar en tid som svenska politiker inte kan känna stolthet över. I stora drag behandlar filmen Sveriges kolonisering av samerna och rasbiologins 1930-tal. Handlingen kretsar kring en äldre samisk kvinna som återvänder till sitt ursprung efter att tidigare velat lämna allt samröre med sin samiska kultur. I filmen finns historier från både nutid och dåtid. Vill man se själv så finns Sameblod utgiven på DVD av Nordisk Film, så passa på att hyr eller köp.

Sameblod premiärvisades vid filmfestivalen i Venedig 8 september 2016. Kernell vann under filmfestivalen pris i kategorin Bästa unga regissör. Filmen vann dessutom pris för Bästa europeiska film. Filmen har även visats på Torontos filmfestival. Vid Göteborgs filmfestival i februari 2017 belönades filmen med Dragon award best nordic film, med en prissumma på 1 miljon kronor, och filmens fotograf Sophia Olsson prisades med Sven Nykvist cinematography award. Filmen vann dessutom Juryns stora pris vid Seattles filmfestival och skådespelaren Lene Cecilie Sparrok fick även ta emot priset för bästa kvinnliga skådespelare.

Här är synopsis och trailer…

Elle Marja, en ung samisk tjej från ett renskötarhem utsätts för 30-talets rasism med kolttvång och rasbiologiska undersökningar och väljer till slut att rymma från sin samiska internatskola och ”bli svensk”. Men i kampen för att få status och bli en riktig svensk så tvingas hon bryta banden med sin familj och förneka den kultur hon vuxit upp i.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *