Tjuren Ferdinand – Julens Stora Familjefilm På Bio

Ferdinad63Julens stora film på bio för hela familjen lär ganska säkert bli “Tjuren Ferdinand“. Den 22 december är det premiär för den animerade långfilmen om Ferdinad, tjuren i Spanien, som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. Vi har ju alla sett den tecknade kortfilmen varje jul om Ferdinand som en dag råkar sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa våldsamt. Alla tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Men Ferdinand vill inte kämpa mot matadoren och får föras hem igen.

Ferdinand är ursprungligen en barnbok, utgiven 1936 av amerikanske författaren Munro Leaf med Robert Lawson som illustratör. Den gjordes senare, som sagt, till tecknad kortfilm av Walt Disney Productions. Filmen hade ursprungligen premiär 25 november 1938 och regisserades av Dick Rickard. Filmen vann en Oscar för bästa animerade kortfilm vid följande års oscarsgala. Den visades för första gången på svenska biografer 8 december 1939. Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten i originalversionen görs av Don Wilson. Berättarrösten i svenska versionen görs av Hans Lindgren i den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och Ferdinands röst av Bobo Håkansson.

Att Tjuren Ferdinad är mäkta popuär bland alla generationer svenskar bevisas av att när det under hösten 1982 framkom att SVT hade beslutat att ta bort Tjuren Ferdinand från Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och ersätta det med en annan Disney-kortfilm, Den fula ankungen, så blev tittarreaktionerna så starka att SVT till slut valde att sända filmen, som en fristående programpunkt efter Kalle Anka och följande år var Ferdinand tillbaka igen.

Nu får världens mesigaste tjur, Ferdinand, en egen film och den kan säkert bli en stor klassiker, den här gången dock inte i Disneys regi utan med 20 Century Fox och Blue Sky som producenter. Läs mer om Tjuren Ferdinan i inläggen Ferdinand och Jul Med Tjuren Ferdinand.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *