Filmstjärnor Från Förr – Joan Fontaine Och Olivia De Havilland

Jag kör igång en ny kategori här på Cinemaholics, Filmstjärnor Från Förr. Först ut är Joan Fontaine ((1917–2013) och Olivia De Havilland, född 1916 och fortfarande i livet, nu 101 år gammal.

Drygt en vecka innan jul, den 15 december 2013, avled Joan Fontaine lugnt och stilla i sitt hem 96 år gammal och det utan att ha slutit fred med sin syster Olivia De Havilland. Joan Fontain tillhörde giganterna bland 1940 talets Hollywoodstjärnor och karriären sträckte sig över 60 år. Debuten skedde 1935 i romantiska komedin “Inga Fler Kvinnor” och hennes sista film blev TV Filmen “Good King Wenceslas” som kom 1994. Däremellan han hon med att vinna en Oscar 1941 för “Suspicion“(Illdåd Planeras) samt vara Oscarsnominerad ytterligare två gånger. Totalt hann hon med 71 filmer innan hon drog sig tillbaka.

Det intressanta med Joanne Fontaine är även den fejd hon hade med sin syster, superstjärnan Olivia De Havilland under större delen av livet. Jag skrev om denna fejd för flera år sedan, men jag tycker att hela den historien är så pass intressant och tragisk att jag kör den i repris här under. Läs och begrunda. Bägge systrarna tillhörde den yttersta skådespelareliten när det begavs sig och bägge var översvämmad med talang. Men hålla sams det kunde de inte. Här är inlägget från 2012 om The Feud…

Att folk bråkar, gnabbas och hamnar i luven på varandra är inget ovanligt, utan sker då och då. Men att bråket går över i en fejd som sträcker sig över åtta decennier och där de inblandade inte talat med varandra på över trettiofem år, är nog ovanligt. Dessutom är kombatanterna systrar och inte vilka systrar som helst, utan två av 40-talets stora filmikoner och leading ladies, Joan Fontaine och Olivia De Havilland. I dag är Olivia 96 år och lillasystern Joan fyller 95 år i oktober och trots åldern orkar tanterna fortfarande hålla liv i fejden. På en fråga nyligen till Olivia De Havilland om det inte var dags att bli sams nu, svarade hon -“Better not”. Här pratar vi genuin tjurskallighet där två gummor fortfarande är kvar i barndomens flickmentalitet, “Släpper du, så släpper jag” och här vill ingen ge sig. Nog tycker man det vore dags nu, att på ålderns höst röka fredspipa och få frid i sinnet, men icke.

Det hela startade redan i barndomen då Joan tyckte att Olivia behandlade henne illa, kyligt och utan känslor, med andra ord ingen syskonkärlek så långt ögat kunde skåda. Sedan har det fortsatt genom hela deras karriär med svartsjuka och avundsjuka, bråk om män och filmroller. Lite av kulmen blev inför Oscargalan 1942 när något ljushuvud kom på iden att nominera bägge systrarna till priset som bästa skådespelerska i en ledande roll. De Havilland var nominerad för “Natten är så kort“, men syster Fontaine vann med “illdåd Planeras“. På den tiden fanns inte möjligheten till TV sändningar, men man kan tänka sig med dagens teknik hur man vinklat och zoomat in systrarna, som skulle kunna klösa ögonen ur varandra, när Oscarbeskedet kom…And The Winner is…Joan Fontaine. Senast de pratade med varandra var 1975 inför begravningen av sin mor, Lilly Fontaine, en minneshögtid som Joan Fontaine inte ens var inbjuden till.

Här kommer lite trivia om systrarna. Bägge föddes så att säga in i branschen då deras mor var den firade filmstjärnan Lilly Fontaine. Bägge är födda i Tokyo, Japan av brittiska föräldrar och kom till USA som barn. I början av sin karriär kom Joanne Fontaine i skymundan av sin äldre syster och det var först i början på 1940-talet som hennes karriär tog riktig fart, sedan hon medverkat i två Alfred Hitchcock-filmer. Vid Oscargalan 1942 kom som sagt höjdpunkten på karriären då hon vann med “Illdåd Planeras?” Hon var även nominerad 1941 för “Rebecca” och 1944 för “Alla Himlar Öppna sig“.
Nedan ett klipp från Joan Fontaines audition inför Hitchcocks klassiker “Rebecca“…

Olivia De Havilland har två Oscarvinster, 1947 för “Kärlek som aldrig Dör” och 1950 för “Arvtagerskan” Hon var även nominerad 1940 för “Borta Med Vinden” 1942, “Natten Är så Kort” och 1949 för “Ormgropen“. De Havilland avslutade sin karriär 1988 och Fontaine tog farväl av filmvärlden 1994.

Nedan kan ni se trailern till “The Heiress” (Arvtagershan) filmen från 1040, som gav Olivia De havilland denhennes första Oscarvinsten, samt även ett längre filmklipp från Oscargalan 2003, där hon, fortfarande med stil och klass, är en av presentatörerna.

That´s all folks…simma lugnt och skapa inga fejder.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *