John Ford – Mästerregissören

Vi är snart på väg mot den tid på året då filmgalorna börjar avlösa varandra, så här är ett inlägg på det temat.

Det finns otroligt många duktiga filmregissörer, men den som har rekordet i flest vunna Oscars för bästa regi är legendaren John Ford(1894–1973). Fyra gånger har han fått vandra hem med en stayett och det för filmerna The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941) och The Quiet Man (1952). John Ford regisserade totalt 144 filmer under karriären och debuten skedde redan 1917 med kortfilmen “The Tornado” som följdes av flera kortfilmer det året. Det publika genombrottet skedde med långfilmen The Informer(Angivaren), som sagt även blev första Oscarsvinsten 1935.

John Ford var av irländsk härkomst och ska man kortfattat sammanfatta hans berättarstil så bestod den av realistiska och engagerade samhällsskildringar, som i filmerna The Grapes of Wrath och How Green Was My Valley. Mest känd för allmänheten tror jag dock han är för sina episka westernskildringar, ofta med John Wayne i huvudrollerna. Många av dessa filmer kan anses som klassiker i dag(kanske lite torftiga med dagens mått mätt) och för att nämna några så kan vi ta “Diligensen“”(1939) som vann två Oscars, “Förföljaren“(1956) och den i mina ögon bästa av dem alla,”Mannen Som Sköt Liberty Valance“(1962).

Cinemaholics har tidigare i utförliga inlägg presenterat Tre klassiska John Ford filmer. I dessa inlägg kan ni kan läsa mer och se trailers: Klassiker På Bluray – How Green Was My ValleyVredens Druvor och The Man Who Shot Liberty Valance.

Vi kan väl avslutningsvis ta en titt på ett filmklipp från en av John Fords westernklassiker från 1939, “Stagecoach” aka Diligensen som vann 2 Oscars för bästa musik och bästa skådespelare i en biroll(Thomas Mitchell). Filmen hade 6 Oscarsnomineringar och John Ford var nominerad för bästa regi, men blev utan.
I rollerna ser vi flera gamla filmlegender och Oscarsvinnare, bland andra John Wayne och Claire Trevor. Diligensen centrerar kring en grupp människor som tillsammans reser med en diligens och får sin resa komplicerad av indianhövdingen Geronimo och under tiden lär sig en hel del om varandra. Filmen har 75 år på nacken och måste ses mot den bakgrunden. Mycket har hänt inom genren genom åren, till exempel har man slutat att ensidigt skildra indianerna som grymma och onda vildar. I den här scenen kan vi se hur man tacklade westerngenren 1939…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *