The Teacher – En Tjeckisk Dramakomedi

theteacherDet görs mycket film över hela världen och inte bara i Hollywood. Därför kan det vara av intresse att ta en titt på kommande dramakomedin ”The Teacher” (Ucitelka) från Tjeckien. Filmen har inte nått Sverige ännu, men jag gissar på senare i höst. Där The Teacher hittills har visats har den fån fin fin kritik för sin mörka, satiriska humor och är som man säger en ‘Crowd pleaser’.

Här är synopsis, som är riktigt raffinerat och en trailer

I ett gymnasium i Bratislava 1983 ber en ny lärare, Maria Drazdechova, varje elev att stå upp, presentera sig och berätta för henne vad deras föräldrar arbetar med och försörjer sig på. Det står sakta klart att elevernas studieresultat och betyg är intimt sammankopplade till hur villiga barnens vårdnadshavare är att hjälpa läraren med olika ärenden, hennes hushållning och andra slumpmässiga tjänster. Efter att en av eleverna försökt begå självmord har dock skolans rektor inget annat val än att sammankalla ett akut föräldramöte för att försöka få bort läraren från skolan. Men eftersom att läraen Drazdechova också är en högt uppsatt person inom kommunistpartiet, är föräldrarna ytterst tveksamma till att skriva under en petition för att få bort henne, i rädsla för repressalier. Nu måste varje familj välja att antingen stå upp för vad de tror på eller tyst behålla status quo.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *