En Väldig Vänskap DVD

VänskapIsländska dramat ”En Väldig Vänskap” hade DVD release för några dagar sedan och jag har haft glädjen att se den. Filmen överraskade stort vid filmfestivalen i Tribeca och tog hem de tunga priserna, Bästa Film, Bästa Manus och Bästa Huvudroll. En väldig vänskap är en film som berör våra hjärtan och temat är ensamhet och att våga bryta mönstret.

I centrum står Fusi, elegant spelad av Gunnar Jónsson. 42 år gammal lever han fortfarande hemma hos mamma och när han inte befinner sig på jobbet med markservice på en flygplats, lyssnar han på tung hårdrock, ägnar han sig åt modelltillverkning och strategispel, främst om andra världskriget. Han har aldrig haft en tjej, är kraftigt öcerviktig och på jobbet är han mobbad, men tycker själv att det väl inte är så farligt. Livet går sin gilla gång tills han på en linedance kurs träffar Hera, en liten och till synes sprallig tjej, Dock lider hom av psykiska problem och är manodepressiv vilket gör att hennes liv pendlar mellan himmel och helvete. Ljusa stunder varvas med mörka och när det är som värst är Hera i stort behov av hjälp. Varmhjärtad, empastisk och snäll som en nallebjörn erbjuder Fusi en hjälpande hand och samvaron de får tillsammans gör att två vilsna själar kan fortsätta existera och för Fusi blir detta en språngbräda till att våga ta steget ut i den outforskade världen.

En väldig Vänskap kanske inte är en film för alla smaker, men hos mig går den hem, då jag är förtjust i den här typen av långsamt berättade filmer. Tonen är lugn och stillsam och det händer inte mycket mer än vanlig vardagslunk. Men det är en skenbar iaktagelse, för trots det lugna tempot sjuder filmen av liv och vi får möta karaktärer med driv. Miljön är grå och trist vilket förstärker känslan av att här måste till en förändring för den gode Fusi. Kärnan i filmen är som sagt ensamhet och att samla mod för att våga bryta mönstret. Närhet, vänskap och att ha någon att bry sig om, att älska är mänskliga behov som skildras på ett fint sätt. Skådespeleriet är fantastiskt bra och Gunnar Jönsson som stora ‘klunsen’ Fusi är lysande. Vilken stjärna. En Väldig Vänskap är en film om livet och vad det innebär att vara människa. Långt från glamour, yta och modetrender.

Inte full pott, men en mycket stark 4/5 i betyg och en given placering i DVD/Blu-ray tipset. Se den och inspireras, roas och bli berörd.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *