Farväl Europa

farväleuropaJag tänkte vi kunde ta en titt på biografiska dramat “Farväl Europa“, som var Österrikes Oscarsbidrag 2017. Filmen får Sverigepremiär den 11 augusti och följer den österrikiske författaren Stefan Zweigs år i exil.

Stefan Zweig tillhörde Europas främsta författare under mellankrigstiden. Hans böcker är ständigt aktuella men har upplevt en renässans de senaste åren och flera av böckerna har släppts i svenska nyutgåvor. Härom året uppmärksammades han även i George Prochniks biografi ”Stefan Zweig vid världens ände”.

Efter att ha flytt Nazi-Tyskland på grund av sin judiska härkomst reste Zweig mellan Buenos Aires, New York och Brasilien på jakt efter ett nytt hem. Filmen skildrar Zweigs kamp för att förstå och acceptera händelserna i Europa och sitt före detta hemland Tyskland. Farväl Europa är den senaste filmen av den tyska regissören Maria Schrader. I rollerna ses bland andra Josef Hader och Barbara Sukowa.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *