Frukthandlarens Fyra Årstider

frukthandlarenTyske filmskaparen Rainer Werner Fassbinder dog ung, 37 år gammal, men hann på relativ kort tid skapa flera filmklassiker. ”Maria Brauns Äktenskap”, ”Petra Von Kants Bittra Tårar”, ”Lili Marlene” och ”Frukthandlarens Fyra Årstider” är några filmer filmnörden bör se en gång i livet. Just nu har ni chansen på SVT Play att se Frukthandlarens Fyra Årstider från 1972, den ligger ute t.o.m lördag 5 augusti.

Efter att närapå ha mördats under sin tid i främlingslegionen återvänder Hans Epp till Tyskland och välkomnas av sin moders ord: ”Det är alltid så. De unga och bra pojkarna blir dödade. Men sådana som du kommer tillbaka.” Som ung drömde han om att bli något betydelsefullt. Nu drar han sin skraltiga gamla fruktkärra längs bakgårdarna, ständigt tyngd av grusade förväntningar. En tvångströja som tvingats på honom av modern som visar sitt öppna förakt inför alla som vill lyssna, hans hustru som manipulerar honom och hans livs stora kärlek som valde bort honom för en man med högre social status. I sin längtan efter kravlös kärlek, respekt och självförverkligande störtar Hans Epp mot undergången.

Frukthandlarens fyra årstider var den tolfte av Fassbinders filmer och den första att nå ut till den breda publiken i hemlandet. Vid Tysklands motsvarighet till Oscarsgalan – German Film Awards – belönades regissören samt huvudaktörerna Hans Hirschmüller och Irm Hermann.

Det finns ingen trailer till filmen tyvärr, men Criterion som ger ut gamla klassiker ger oss en inblick i filmen i den här videon…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *