Tjuvjägaren – Den Enkla Människan Mot Överheten

tjuvjägarenSvenska dramat ”Tjuvjägaren” visades på Göteborgs Filmfestival i februari i år och här vet jag faktiskt inte när den officiella biopremiären sker, eller om filmen går direkt till DVD. Tjuvjägaren är verklighetsbaserad och en ”David mot Goliat”-historia i svenskt 1890-tal om den enkla människans kamp mot överheten. Ett klassiskt tema den här tiden då det inte fanns mycket till social trygghet att vila sig mot, om man inte befann sig i välbestånd. John Thornblad har skrivit manus tillsmmans med Ricard Schmidt och står för regin.

Den asociala jägaren Lasse bor med sin fru Inga i en grotta i Kinnekulles vida skogar. För att kunna överleva måste Lasse jaga, men han saknar mark att jaga på och tvingas därför tjuvjaga på Baronens mark. Det leder till en svår konflikt som sätter Lasses och Ingas relation på spel då de – till Ingas stora förtret – isoleras från gemenskapen i byn. Trots risken att förlora allt sätter Lasse sig tjurskalligt emot överheten för det han anser sig ha rätt till; att jaga var, när och hur han vill.”


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *