Djävulens Jungfru

djävulensjungfruFinländska historiska dramat ”Djävulens Jungfru” (Tulen Morsian) är baserad på verkliga berättelser om häxprocessorna på Åland 1666. Sverigepremiären på bio sker den 12 maj 2017 och i en av rollerna ser vi Claes Malmberg, som är en av skådespelarna i en blandad nordisk ensemble.

”Sextonåriga Anna är en flicka med brett leende som vuxit upp tillsammans med byns ”kloka gumma”, som lärt henne det mesta om läkande örter och skriven text. När Anna tycker sig se sina drömmars man, i det mönster som uppstått i en bit stelnat stearin, bestämmer hon sig för att få honom på kroken, trots att den tilltänka redan råkar vara gift. Men i omvärlden blåser nya vindar och när häradshövdingen anländer med all tänkbar kunskap om häxor i bagaget dröjer det inte lång tid innan nejden sjuder av skvaller och angiveri och snart står en hel hop av bygdens kvinnor anklagade för svart magi.”…

Att kunna sin historia är viktigt, speciellt i dag då den finns religiösa strömningar som är för könssegreation och att kvinnan oavkortat ska lyda mannen. Flera steg tillbaka i utvecklingen sålunda och inget samhälle jag vill ha. Men nu är det här ingen politisk blogg och jag stannar där med att konstatera att än i dag kan starka, frispråkiga och självständiga kvinnor bli kallad häxa. Så en medryckande, fängslade och spännande historielektion kan vara på sin plats…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *