En Väldig Vänskap

väldigvänskapIslänningarna har en stark berättartradition som lever än i dag, så det kan vara på sin plats med en nätt historielektion innan vi ger oss i kast med Isländska dramat ”En Väldig Vänskap”. Filmen har lockat storpublik och överraskade stort när den lade beslag på tre av de största priserna vid prestigefyllda Tribeca Film Festival i New York – Bästa film, Bästa manliga huvudroll och Bästa manus. En Väldig Vänskap kommer på DVD den 14 augusti 2017. Studio S Entertainment distribuerar.

Mot slutet av 800-talet inleddes kolonisationen av Island. Det var norska stormän som inte ville lyda under kungen, Harald Hårfager, och därför sökte sig ett nytt land. Den här första tiden finns beskriven i Landnamabok (boken om landtagningen), som nedtecknades på 1100-talet. Tiden mellan år 800 och år 1000 brukar kallas sagatiden. Under den tiden växte det fram en muntlig berättartradition. Dessa muntliga berättelser, eller sagor, skrevs ned under 1200 – och 1300-talen. Nedtecknarna var anonyma, men man kan anta att de var munkar och präster. Det var först och främst dessa som var skrivkunniga. Den isländska sagan har en verklig bakgrund i Islands tidiga historia. Det är alltså inte vad vi brukar mena med sagor, med prinsessor, drakar och troll. De isländska sagorna handlar ofta om släktfejder, med blodiga strider, dråp och hämnd.

Så, nu tillbaka till verkligheten och dagens isländska berättarkonst. Islänningarna kan helt klart göra film och har producerat många succéfilmer. En Väldig Vänskap är med sin blandning av humor och patos en film som fångar våra hjärtan totalt. Bortom sin omaka kärlekshistoria är det en film om trångsynthet, ensamhet, mobbning och psykisk sjukdom som övertrumfas av den mänskliga själen och kärlekens makt.

En Väldig Vänskap är den varma, vemodiga och mycket sorgsna berättelsen om Fusi, en vänlig och överviktig 43-årig jätte som fortfarande är oskuld och bor hemma hos mamma. Mesta tiden lyssnar han på hårdrock och leker krig med sina tennsoldater. På jobbet blir han ständigt utsatt för mobbing och övergrepp. Hans liv tycks mest vara en långsam vandring mot döden. Men så möter han Hera, en sprallig tjej som tycker om honom, men som lider av psykisk ohälsa. Hon är i stort behov av hjälp och Fusi är beredd att göra allt för henne, vare sig hon vill det eller inte…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *