Wiener-Dog DVD

wienerdog3Todd Solondz gör film med säregen svart humor och det passar inte alla. Jag har sett Studios S Entertainments DVD utgåva av dramkomedin “Wiener-Dog“, som är fyra berättelser i en om en tax som byter ägare fyra gånger och genom hunden serveras diverse olika livsöden och vi får stöta på en rad dysfunktionella människor, själsligt utarmade och kärlekstörstande, den ena värre än den andra.

Wiener-dog är en film om livet och om döden och Solondz serverar brottstycken ur det amerikanska samhället och vi hamnar direkt i människors liv och får uppleva deras relationer och tillkortakommanden och får klart för oss att det inte alltid är lätt att vara människa. Inte hund heller för den delen, så se upp ni som tror att det här är en gullig hundfilm, i stället kan en varning vara på plats för alla hundälskare.

Några av skådespelarna Solondz jobbar med den här gången är bland andra Danny DeVito, Greta Gerwig och Ellen Burstyn.

Som sagt, Todd Solondz gör film som kan vara svårtillgänglig och hos mig når Wiener-Dog inte ända fram. Om en av anledningarna beror på att jag är hundälskare låter jag vara osagt. Filmen har helt klart sina poänger, men det gäller att ha rätt sinnesstämning för att komma rätt in i en sådan här film, som samtidigt som den är rolig även känns deprimerande. Humorn finns där i varje fall, dock utan att generera några gapflabb. Wiener-Dog lever på välskriven dialog, duktiga skådespelare och intressanta karaktärer. Hos första ägaren kallas han ofta för ‘motherfucker’ och av en cynisk, desillusionerad Ellen Burnsten går den under namnet Cancer. Wiener-Dog är mer tänkvärd och intressant, än rolig komedi och just den här gången fungerar det inte riktigt för mig. Men en 3/5 i betyg är den i varje fall värd.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *