Sevärda Långfilmer På SVT Play

När jag tittar på min filmsamling med 3000 filmer inser jag att det snart inte finns plats för fler filmer. I så fall måste jag bygga ut. Så framtiden ligger i streaming och möjligheten att kunna köpa en digital kopia av en film, som läggs på hårddisken utan att ta en massa plats. I en snar framtid tror jag att DVD och Blu-ray är ett minne blott. Tills det börjar bli retro 🙂

vindarnaBortser man från kostnaden för teve licensen så är det gratis att streama film på SVT Play. Där finns nu två mycket sevärda estländska filmer om andra världskriget. Så passa på medans de ligger ute. Vi börjar med ”Där Vindarna Möts” (Risttuules) från 2014. Internationella titeln lyder In The Crosswind. Filmen finns inte utgiven på vare sig DVD eller blu-ray, men visas på SVT Play till och med den 16 mars!

I juni 1941 deporterades 40 000 människor från Estland, Lettland och Litauen till arbetsläger runt om i Sovjetunionen. Där vindarna möts berättar historien om estniskan Erna Tamm, som förvisades till Sibirien tillsammans med sin lilla dotter Eliide. Filmen är baserad på de brev som verklighetens Erna skrev till sin make, Heldur, utan att veta var han befann sig eller om han ens levde.

1944Nästa film att sätta tänderna i är krigsdramat ”1944” från 2015. Filmen blev utsedd till Estlands bästa film 2015 och finns på en importutgåva med svensk text. På SVT Play visas den till och med den 25 mars, så ni har några veckor på er.

Filmen skildrar ett antal unga estniska soldater och deras upplevelser vid fronten under andra världskriget. Vissa strider på den tyska sidan, andra på den ryska. En del har personligen berörts av deporteringarna till Sibirien, andra drömmer om en flyktväg till Sverige.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *