Tatum O’Neal är Den Yngsta Oscarsvinnaren Någonsin…

I kväll, natten mot måndag går Oscarsgalan av stapeln och hela spektaklet sänds live på Aftonbladet för dem som orkar nattuggla. Aftonbladet går ut hårt och visar allt från den stora galakvällen. De börjar med uppsnack från studion som gästas av alla möjliga profiler från filmvärlden. Sedan får vi följa när stjärnorna anländer på röda mattan och vi blir guidade genom hela galan från start till mål. Kvällen efter kommer vi även att kunna se ett sammandrag med galans höjdpunkter. En av prisutdelarna är Alicia Vikander som kommer att presentera vinnaren i klassens årets manliga biroll.

I år det inga riktigt unga barn-skådespelare som är nominerade. Tittar vi på ämnet filmhistoria så fick Shirley Temple en hedersoscar redan som sexåring. Yngst på riktigt så att säga är Tatum O´Neal som vann en Oscar för sin roll som Addie Loggins i dramakomedin “Paper Moon” 1974.

Tatum tilldelades priset för bästa kvinnliga skådespelare i en biroll och hon var 10 år vid tillfället. Paper Moon utspelar sig under depressionen och Ryan O,Neal spelar mot sin dotter som bondfångaren Moses Pray som motvilligt får ansvar för nioåriga flickan Addie och tar henne med runt på landet för att sälja biblar till änkor. Filmen som är i svartvitt kan sägas tillhöra klassikerna som man bör se någon gång i livet.

Paper Moon är en för övrigt mycket underhållande film och det är inte svårt att förstå varför Tatum O´Neal tilldelades en Oscar. Den här klassikern är svår att få tag på i dag. Sugna får kolla alla streamingtjänster, annars finns en engelskspråkig utgåva för dem som inte har något problem med engelsk undertext. Annars får vi hoppas att Paramount ser till att det dyker upp en nyrelease snart.

Efter Oscarstriumfen måste man nog tyvärr säga att Tatum O´Neal inte motsvarat de höga förväntningarna, utan karriären har trampat vatten sedan dess och hon får numera finna sig i att spela andrafiolen. Hon är i dag 53 år och fortfarande aktiv, dock oftast i mindre roller. 2014 medverkande hon i komedin “She’s Funny That Way“, där hon spelar mot bland andra Jennifer Aniston. I år medverkar hon i thrillern “Rock Paper Dead” med bland andra Michael Madsen.

Att hamna i rampluset redan som ung är som sagt ingen garanti för att det går bra senare i livet. I klippet nedan minns Tatum O´Neal tillbaka hur det var att hamna i centrum redan som tioåring…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *