Cinema Paradiso – Oscarsvinnare Och Klassiker

cinemaparadisoSundance Filmfestival är som jag nämnde i full gång och många filmer visas där för första gången för att slå igenom senare. En film som gick hela vägen från Sundance och till Oscarsgalan och vann för bästa utländska film 1990 är italienska dramat “Cinema Paradiso” i regi av Giuseppe Tornatore, som också bidrog till manus. Filmen producerades 1988 och 2103 firade den 25-års jubileum och Miramax släppte en uppfräschad nyutgåva av filmen som har en speltid på hela 2 timmar och 35 minuter.

Cinema Paradiso anses av en del vara världens bästa film och den handlar om pojken Salvatore Di Vita, som kallas för Toto. Toto är jätteintresserad av film och biografer och blir förhäxad av de fladdrande bilderna. När han möter Alfredo, mannen som sköter projektorn vid filmvisningarna i byn, blir de ganska snabbt bra vänner. Samtidigt som Toto nu har möjlighet att se mycket film drömmer om ett en dag få göra egna filmer. På grund av en svår olycka som Alfredo råkar ut för får Toto ta över jobbet som biomaskinist och han blir än mer fascinerad av filmens värld. När han blivit äldre gör han slag i saken och flyttar till Rom för att bli regissör.

Cinema Paradiso börjar när Toto är vuxen och berättas huvudsakligen i tillbakablickar till hans barndom. Cinema Paradiso släpptes från början i en 155 minuter lång version, men kortades sedan ner till 123 minuter när den skulle släppas internationellt. Filmen blev en succé och spåddes redan från början att bli en klassiker. Det finns även en 174 minuter lång Director’s cut-version. I januari 2014 låg filmen på plats 60 på IMDb över de 250 bästa filmerna som gjorts. Betyget är Höga 8,5/10

Cinema Paradiso är en film för alla filmälskare. Den har allt man önska och bjuder på hela känsloregistret, med skratt och tårar. Filmen är en mycket fin berättelse om en biografs uppgång och fall och en liten pojkes stora drömmar, full av värme och humor. Helt klart en klassiker med andra ord…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *