Tommy’s Honour

tommyhMan behöver inte spela golf för att få utbyte av kommande brittiska dramat “Tommy’s Honour“. Filmen har visats på flera filmfestivaler och fått mycket fina omdömen och ska nu ut på biograferna, jag gissar på våren-sommaren här i Sverige.

Tommy’s Honour skildrar liv och karriärer och det komplicerade förhållandet mellan den banbrytande skotska golfmästaren ‘Old Tom’ Morris och hans son Young Tom Morris. Handlingen tar sin början 1886 i St Andrews, Skottland, där 15-årige Tommy Morris är en entusiastisk golfspelare som. visar stor talang. Han är son åt den gamle golflegenden, fadern ‘Old Tom’, numera greenkeeper på kungliga St Andrews och har mycket att leva upp till. Nya vindar blåser och världen är föränderlig och det dröjer inte länge innan det skär sig mellan far och son. Kulmen nås när unge Tom överglänser sin far, vinner ‘The Open’ tre gånger i rad i tonåren och drar flockar av åskådare till sporten och blir den första turnerande professionella golfaren.

Far och son hamnar flertalet gånger på kollisionskurs över de oskrivna reglerna för social klass och detta kulminerar när Tommy gifter sig med sin käresta Meg, en kvinna av lägre stående klass och med en skamlig hemlighet i sitt förflutna.

Jag är själv ointresserad av golf, men har haft stort utbyte av filmer som “Legenden Om Bagger Vance” (2000) och “The Greatest Game Ever Played” (2005) och ser mycket fram emot Tommy’s Honour också. Precis som med Boxningsgenren är sporten en ursäkt för att få berätta en inspirerande och gripande historia i en spännande miljö. Temat är också ofta Goliats, ‘Den lille mot den store’.
Ophelia Lovibond, Sam Neill och Peter Mullan är några i den stora ensemblen. Jason Connery regisserar.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *