Charlie Chaplin – City Lights

citylightsEn av filmerna som kommer att visas på bio under våren i NonStop Timeless kampanj att presentera några av filmhistoriens mest oförglömliga verk, är Stadens ljus, originaltitel “City Lights“, från 1931. Charlie Chaplin står för nästan allt, han har skrivit manus, regisserar, producerar och agerar själv som luffaren som blir kär i en blomsterflicka. Talfilmer var på ropet när Charles Chaplin gick mot strömmen med denna förevigande klassiska stumfilm, som är helt tyst sånär som på musik och ljudeffekter. 1998 blev City Lights omnämnd som en av Amerikanska Filminstitutets Topp-100 Amerikanska filmer.

Från start till slut så rör City Lights vid ditt hjärta och kittlar dina sinnen och slutscenen tillhör en av de mest berömda slutscenerna i filmhistorien och av många filmkritiker ansedd som den allra bästa någonsin. Dessutom är filmen kryddad med många skratt.

Berättelsen handlar om Luffarens försök att få fram pengar till en operation som kommer att återställa synen hos en blind blomsterflicka (Virginia Cherrill). Inför henne låtsas han vara rik samtidigt som han försöker samla pengar till hennes ögonoperation, genom att ömsom vara en gatusopare, en boxare, en rik posör och räddare av en självmordsbenägen miljonär. Hans budskap är outtalat, men trots det underförstått av alla: Kärleken är blind.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *