Mr. Smith Goes To Washington

mr-smithgoesDå och då plockar jag upp en och annan gammal klassiker till ytan här på bloggen. Jag gillar att slå mig ned för att se svart-vita filmer från förr och många av dem håller faktiskt hög klass än i dag. Med det amerikanska presidentvalet i färskt minne tipsar jag här om en goding från 1939 om det politiska livet i Washington. “Mr. Smith Goes To Washington” nominerades till hela 11 oscars och vann för bästa originalmanus.

Filmen väckte starka känslor på sin tid. I USA anklagades den för att vara en antiamerikansk och prokommunistisk film, för dess sätt att ta upp korruption i den demokratiska processen i landet. Mr Smith Goes To Washington har ett mycket starkt budskap för demokratins grundvalar, vilket även ledde till att nazisterna förbjöd filmen i ockuperade Frankrike.

Mr Smith Goes To Washington kan vara svår att få tag på. Med engelsk text finns den att köpa på DVD. Letar ni ett tag går den säkert att finna på andra ‘kanaler’, väl värt besväret måste jag säga!. I rollerna ser vi bland andra två av den tidens stora stjärnor, mångsidige James Stewart och Hollywoods lilla älskling, Jean Arthur. Regisserar gör trefaldige Oscarsvinnaren och legendaren Frank Capra, som har massor av gamla godingar på sitt samvete.

Den naiva och idealistiska unge Jefferson Smith (James Stewart) utses tack vare vissa omständigheter till senator. Väl på plats i Washington DC märker snart Smith att den politiska processen inte alls är så ädel som han hade trott. När Smith försöker ge bort mark till scouterna som han lett innan han blev politiker så kommer han i direkt kamp mot den mäktigaste makthavaren i sin egen delstat, tidningsmannen Jim Taylor. Smith tror sig ha en allierad i senator Paine men denne visar sig snart inte vara så ärlig och samarbetar med Taylor för att svärta ner Smiths rykte.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *