Fröken Frimans krig Får En Fjärde Säsong

friman1Det har blivit tradition nu att SVT vid jultid bjuder på svenska perioddramat “Fröken Frimans Krig“. Den här julen blir inget undantag för då visar SVT den tredje säsongen av den mycket populära serien som snittat 1.5 miljoner tittare varje episod. Det är betydlig mer än vad Downton Abbey mäktade med, vilket visar på att tv publiken suktar efter bra svenskt drama med kvalitet. Det kommer man få i form av Fröken Frimans Krig även en fjärde säsong julen 2017 meddelar SVT och berättar att då tar serien steget in i år 1908 och följer utvecklingen i en konservfabrik.

Vid tiden befinner Sverige sig i ekonomisk kris, det var polarisering och hög arbetslöshet. Då började det mullra inför det som slog till 1909, nämligen storstrejken, Vi går in i en värld av strejker och följer en konservfabrik där det jobbar många kvinnor som strejkar. Samtidigt tillåts de inte vara med i organiserade fackföreningar eftersom de hade låga löner och männen i facken ville inte att deras löner skulle dras ner. Vid sidan av den kampen fortsätter också en annan kamp, den för kärleken. Två andra av våra huvudpersoner finner kärleken, men vilka det är får ni se sen. Dessutom ska Alma få åka bil för första gången, i racerfart på Stockholms gator.

friman2Men först ska den tredje säsongen av Fröken Frimans krig avhandlas och då får vi se hur en ung kvinna i kretsen runt Dagmar Friman och hennes vänner blir felaktigt registrerad som prostituerad. Det gör att kvinnorna på Svenska Hem får upp ögonen för de ruskiga villkor som stadens prostituerade lever under, allt för att skydda de män som är kunder. Men kvinnorna är oeniga om prostitution verkligen är en fråga som kooperativet ska driva. Kinna tycker det är självklart att de måste stå upp även för kvinnor som befinner sig på samhällets botten. Dagmar är inte alls med på noterna. Lotties make Axel engagerar sig dock i frågan, vilket blir en ny prövning i deras äktenskap.

Alma försöker övertala Emmy att flytta hem till henne. De är båda ensamma och skulle få sällskap av varandra på ålderns höst. När Emmy blir uppvaktad komplicerar det planerna. Jon, som har bott hos Alma med Lill-Tora, vill visa att han kan stå på egna ben och ordnar egen bostad för sig och dottern. Men myndigheterna flåsar honom i nacken. Kan en ensamstående pappa ta hand om ett barn? Frithiof Johannesson har hamnat i onåd i riksdagen och stannar hemma och surar. Men hustrun Rut tänker inte finna sig i det. Med smicker och list försöker hon förmå maken att återvända till maktens korridorer. Något hon kan komma att ångra.

Ja det var mycket på en gång det. Ni vet väl om att de första två säsongerna av Fröken Frimans Krig finns på SVT Play om ni vill friska upp minnet inför den tredje säsongen. Serien finns för övrigt även på DVD distribuerad av SF Studios. Här en liten resume och två trailers till den senaste säsongen…

I berättelsens centrum finns Dagmar Friman (Sissela Kyle) som flyttar hem till Sverige efter att ha bott i flera år hos goda vänner i suffragettrörelsens London. Hon är en rättfram och på ytan osentimental kvinna som äntligen ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett självständigt liv och ett rättvisare samhälle.

Handlingen kretsar kring Svenska Hem, ett livsmedelskooperativ som startades uteslutande av och för kvinnor. Det gjordes med brinnande passion och i ilsken protest – mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen. Stadens manliga livsmedelshandlare såg till en början ingen anledning till oro över det befängda projektet. Men ju närmare kvinnorna kom att förverkliga sin idé, desto mer spred sig nervositeten. Tänk om fruntimren skulle stjäla deras kunder? Eller dumpa priserna, om de arbetade själva i butiken?”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *