Söndagsfilmen – Raka Spåret Till Chicago

rakasparetSöndagsfilmen i dag blir en film som jag tycker mycket om, komedin “Raka Spåret Till Chicago” (Planes, Trains & Automobiles). Filmen från 1987 firar 30-års jubileum nästa år och har två komiska ess i huvudrollerna. Steve Martin och alldeles för tidigt bortgångne, fantastiske komikern John Candy klickar rejält och bjuder på ett äventyr som är riktigt roande och underhållande, men som även har en djupare botten än så och pekar på vikten av gemenskap och bli sedd och uppskattad för den man är.

Steve Martin spelar den prydde snobben Neal Page som jobbar inom reklambranschen och är på väg hem från ett affärsmöte i New York till Chicago där han ska fira thanksgiving med familjen. Detta visar sig vara lättare sagt än gjort, för på flygplatsen möts han av beskedet att vädret är för dåligt för att flyga och istället för att vara på väg hem träffar han den storvuxne och pratglade men mycket vänlige Del Griffith som försörjer sig på att sälja duschdraperi ringar.

Den högljudde Del är också på väg till Chicago och de två männen, som är så olika varandra man kan bli, bestämmer sig för att försöka samarbeta för att ta sig till Chicago. Det kommer visa sig bli en vansinnig resa genom östra USA där det ena problemet efter det andra dyker upp i deras väg, samtidigt som Del håller på att driva Neal till vansinne. Men sakta men säkert börjar en vänskap växa fram mellan dem.

John Hughes som även han gick bort alldeles för tidigt har skrivit manus och regisserar. Hughes är även känd som mannen som skrev manus till Ensam Hemma filmerna och Ett Päron Till Farsa, så då förstår ni vad ni kan vänta er av Raka Spåret Till Chicago…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *