Greta Garbo – Collection

gretacollectNi som går lite utanför boxen i ert filmtittande och är lika nördig som mig i ert filmsamlande lär säkert glädja er åt Warner Brothers kommande filmbox, Greta Garbo – Collection, med fyra filmer där Sveriges mest kända skådespelare någonsin, Ingrid Bergman och Alicia Vikander får ursäkta, Min text” target=”_blank”>Greta Garbo är i toppform. De fyra filmerna är:

Anna Christie“. Klassiker från 1930 av Clarence Brown med Greta Garbo och Charles Bickford.

Anna Karenina“. Drama från 1935 av Clarence Brown med Greta Garbo och Fredric March.

Mata Hari“. Drama från 1931 av George Fitzmaurice med Greta Garbo och Ramon Novarro.

Queen Christina“. Drama från 1933 av Rouben Mamoulian med Greta Garbo och John Gilbert.

Vill ni ha mer av Greta Garbo så kan ni med fördel läsa tidigare inlägget Greta Garbo – Ninotchka.

Från filmen Anna Christie, i boxen, hämtar vi ett klipp med Garbos första talscen någonsin. Precis som Charlie Chaplin hade den svenska filmgudinnan dröjt kvar i stumfilmsvärlden trots att talfilm var i ropet. Men ungefär 15 minuter in i denna ljudfilm dyker hon upp och bryter tystnaden: Gimme a whiskey… Det är första gången någonsin som publiken får höra hennes mörka, vackra stämma. Hon spelar en kvinna vars förflutna som prostituerad riskerar att grusa hennes chanser att någonsin bli lycklig, och den rollen gav henne en Oscarsnominering och en evig stjärnstatus som lever än i dag….


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *