Stanley Kubricks Barry London

barrylondonI somras kunde bland andra britterna återigen se Stanley Kubricks mästerverk “Barry London” (1975) på bio. Dessutom presenterades en ny trailer till filmen, den första på 40 år, som ni kan se här nedan. Vill man ha Barry London i sin filmsamling så är det läge att passa på nu, då priset för blu-ray utgåvan endast är 49 kronor och för det priset får man 184 minuter filmfest.

Barry London vann 4 Oscars och en av dem tilldelades svenskan Ulla-Britt Söderlund som tillsammans med Milena Canonero vann för bästa kostym.

Filmen är baserad på en roman av William Thackeray och innehåller musik av bland andra Franz Schubert, Georg Friedrich Händel och Antonio Vivaldi. Stanley Kubrick regisserar och i rollerna återfinns Ryan O’Neal, Patrick Magee och Marisa Berenson m.fl.

Kostymer och rekvisita är speciellt framtagen och Kubrick använde sig av revolutionerande kamerateknik och resultatet blev en klassiker, en film som inte liknar någon annan. Sticker ut gör filmens foto, till exempel lånade Stanley Kubrick in en speciell kamera från NASA med extremt ljuskänsligt Carl Zeiss 50 mm f/0,7, objektiv för rymdfoto, för att kunna spela in en scen med enbart stearinljus som belysning.

Hur tar sig en irländsk pojke utan möjligheter sig in i 1700-talets samhällselit? För Barry Lyndon (spelad av Ryan O’Neal) är svaret enkelt: på alla sätt som krävs! Den irländske uppkomlingen Redmond Barry tvingas lämna sitt hem efter en misslyckad kärlekshistoria med sin kusin. Han blir soldat i sjuårskriget och senare även preussisk spion och hasardspelare innan han gifter sig med en välbeställd änka och får namnet Lyndon. Han älskas av sin fru, men betraktas som en “simpel opportunist” av sin styvson. Barry lever sedan ett utsvävande liv och förslösar sin frus tillgångar innan han utmanas av styvsonen på duell.“…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *