TV Historia – Lucille Balls I Love Lucy Firar 65 År

lovelucyLucille Balls I Love Lucy som man kan säga var världens första sitcom och sändes mellan åren 1951-1960 firar 65 år i år. Serien handlar om den vimsiga Lucy Ricardo (Lucille Ball) som driver sin make och sina grannar till vansinne. 179 avsnitt spelades in och I övriga roller återfinns bland andra Balls dåvarande make Desi Arnaz, Vivian Vance och William Frawley. Serien har blivit legendarisk för citatet: ”Lucy, you got some explaining to do!” Serien belönades med utmärkelsen Emmy 1952 och 1953.

Så här kunde det se ut när det begavs sig i I Love Lucy och visst håller humorn än i dag…

1962 fick serien en uppföljare, “The Lucy Show“. Här är Lucy en nybliven änka, som flyttar ihop med den nyskilda Vivian Bagley (Vivian Vance) i ett eget hus och där uppstår komiska förvecklingar när kvinnor skall försöka varavara hemmafixare. 156 avsnitt spelades in under åren 1962-1968. Lucy Show visades även på svensk television under 1960 talet och var mycket populär. Tillsammans med Fred Flinta, Bröderna Cartwright och Hylands Hörna är Lucille Balls serie klassiker från en tidig svensk TV ålder och som får det att vattnas i munnen på nostalgiker…

Lucille Ball föddes den 6 augusti 1911 i Celoron nära Jamestown i New York och avled den 26 april 1989 i Beverly Hills i Los Angeles, 77 år gammal. Lucille Ball var en legendar inom tidig amerikansk TV men hade samtidigt en lång och gedigen filmkarriär som startade redan 1933 med filmen Glädjegatan. Det sista hon gjorde i karriären var serien Life with Lucy 1986, som dock inte blev någon succé. Totalt hade hon då varit med i 117 filmer och tv serier och även belönats med en Golden Globe och fem Emmys.

I och med att vi sakta men säkert är på väg mot juletider så kan vi trissa upp julfeelingen med en promo för specialavsnittet “I Love Lucy Christmas special” som CBS sände en jul härom året och det slog tittarrekord. Så här kunde det gå till på den gamla goda tiden…
.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *