Gammal Westernhjälte – Shenandoah Med James Stewart

Jag sitter som bäst och filar på ett större inlägg om den gamle filmhjälten James”Jimmy” Stewart, som hade sin storhetstid under Hollyuwoods guldera. Under fyra decennier tillhörde han filmbranschens stora ikoner och hade en karriär som spände från 1935-1991. Stewart kunde spela allt från komedi, drama, thriller och var flitigt förekommande i westernfilmer. Framöver kommer ett inlägg där jag skärskådar hans 20 bästa filmer.

Westerngenren ligger mig varmt om hjärtat. Tyvärr görs det inte allt för många westernfilmer i dag, så ibland blir det nödvändigt att blicka tillbaka. Problemet som uppstår då är att nostalgivärdet kan vara högre än kvaliteten på filmen och man får räkna med mossig uppstyltad dialog och “utomhusscener” inspelade i studio. Kan man hitta en kombo med både nostalgi och hyfsad kvalitet så kan det bli bra. En sådan gammal westernrulle är “Shenandoah“(7 Tappra Män) med legenden James Stewart.

Shenandoah har drygt 50 år på nacken, inspelad 1965 och i färg och filmad i Oregon. I den 105 minuter långa filmen, med en riktigt klassisk westernintrig, spelar James Stewart en jordbrukare från Virginia under inbördeskriget. Han vägrar att stödja sydstaterna eftersom han motsätter sig slaveriet, men vill inte heller stödja nordstaterna på grund av sin pacifistiska läggning. När hans son tas till fånga, ger sig Stewart av för att leta efter pojken. Efter att ha upplevt krigets fasor på nära håll, tvingas han slutligen välja sida.

Shenandoah fick en Oscarnominering 1966 och har på IMDB betyget 7,3/10. 2013 släpptes den här gamla klassikern på bluray för första gången . Numera finns den på rea för 49 kronor och då får man ett kombopack Bluray+DVD. Kombinationen westernfanatiker och nostalgiker gör att den här fina westernklassikern med en av Hollywoods största genom alla tider, James Stewart, hamnar i min filmhylla.

[wp_ad_camp_1]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *