Charlie Chaplins Diktatorn På SVT Play

diktatornFör tillfället har ni chans att se Charlie Chaplins bästa film, “Diktatorn” på SVT Play. Filmen är från 1940 och USA hade ännu inte gått med i andra Världskriget när Chaplin visade sin ståndpunkt mot fascism och nazism. The Great Dictator, som är originaltiteln, använder komedigenren för att ge svar på tal, kommentera och driva med totalitära ideologier.

Filmen totalförbjöds i Tyskland, men ryktet säger att Hitler själv såg den två gånger. I Sverige hade Diktatorn av någon anledning inte premiär förrän 1945, ville den svenska regeringen inte stöta sig med tyskarna månne? Hur som helst, missa inte den här filmklassikern och fempoängaren som dessutom finns på både DVD och Blu-ray och är ett måste i en filmsamling…

Chaplin spelar två roller, den Hitlerlika Adenoid Hynkel och den judiska barberaren som är Adenoid Hynkels dubbelgångare. Handlingen utspelar sig i det fiktiva landet Tomänien. Där lever en fattig judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske, judehatande diktatorn Adenold Hynkel. Frisören gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot medan Hynkel vill lägga under sig hela världen. Vitsar och komiska inslag finns i överflöd likväl som Chaplins vinklade fascism och som balans skildras ett getto där terror råder. Oförglömliga scener inkluderar Hynkels dans med en jordglob, den vansinniga flygturen upp och ned samt Hynkels och en Mussolini liknande Jack Oakies frisörstävling. I Diktatorn möts enastående komedi och passionerat filmskapande.

[wp_ad_camp_1]


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *