Simon Och Ekarna På SVT

Det är inget snack, Simon Och Ekarna var 2011 års bästa svenska film och i kväll klockan 23.10 Efter Mr Selfridge, har ni chansen att se den på SVT1.

Simon Och Ekarna uppfyller alla kriterier jag vill ha på en bra film. För det första är den väldigt snyggt filmad och visuellt vacker med ett underbart foto där vi bjuds på stämningsskapande miljöer. Skådespeleriet är excellent allt från Jonatan S. Wächter och Karl Martin Eriksson som spelar de unga Simon och Isak, till Bill Skarsgård och Helen Sjöholm.
Helen Sjöholm har inte gjort någon film sedan “Så som i himmelen” 2004 och får nu visa vilken utomordentlig skådespelerska hon är och Guldbaggenomineringen förstår man till fullo. Det här är en berättelse som angagerar och regissören Lisa Ohlin omsätter den fint till film. Centralt i handlingen är brevet som är försvunnet och om det dyker upp kan leda till svåra följdverkningar, ångesten över detta ligger på lur hela filmen…

Simon Och Ekarna bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn och är den första filmatiseringen av hennes böcker. Den handlar om Simon, som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Vid krigsslutet börjar Simon förstå att det finns hemligheter i hans familj – hemligheter som tar honom ut i Europa och som kommer att förändra hans liv för alltid.

Tidigare inlägg om Simon och Ekarna hittar ni HÄR.

[wp_ad_camp_1]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *