Förbjuden Kärlek

Vilken story till en högoktanig dramatisk spelfilm vi har i berättelsen om Sophia Maria Victoria(1862-1930) och hennes äktenskap med Gustaf V. Då hon gifte sig med Sveriges kronprins Gustaf 1907 blev hon hertiginna av Värmland, svensk kronprinsessa och så småningom svensk drottning. I Norge var hon kronprinsessa fram till unionsupplösningen 1905. Victoria föddes som prinsessa av Baden i Karlsruhe den 7 augusti 1862 och var dotter till storhertig Fredrik I.

Äktenskapet med Gustav V var i mångt och mycket en politisk allians mellan Sverige och Tyskland, dessutom var kungen mer intresserad av män än kvinnor, så Victoria hittar aldrig lyckan i sitt äktenskap. Det gör hon dock hos den svenske läkaren Axel Munthe. Munthe hade inlett sin karriär i Paris men flyttat till Rom där han som expert på nervösa sjukdomar hade blivit en slags innedoktor och hade många patienter bland den europeiska aristokratin.

Som sagt, story för en spelfilm, men inte någon sådan på gång ännu. Däremot får vi nöja oss med en dokumentär som inte är fy skam. “Förbjuden Kärlek” i regi av Anders Wahlgren.

‘Kom snart’ var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe, innan hon avled i Rom den 4 april 1930. Utan honom hade hon dött redan som ung. Axel Munthe är allas doktor på Capri. En Robin Hood som tar bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga. Kronprinsessan Victorias äktenskap är olyckligt och hennes man Kronprins och senare Kung Gustav V dras alltmer till män. Victoria behöver en läkare och söker upp Axel på ön. De blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut.

Förbjuden Kärlek får biopremiär den 26 augusti 2015, Folkets Bio distribuerar.

[wp_ad_camp_1]


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *