En kammarjungfrus Dagbok

ChambermaidNu till ett franskt drama som jag höll på att missa. Det är märkligt hur vissa filmer ‘göms undan’ som i fallet med “En kammarjungfrus Dagbok“(Journal d’une femme de chambre) från 2015, internationell titel “Diary Of A Chambermaid. Filmen visades på Stockholms Filmfestival i november förra året, men någon officiell svensk biopremiär har jag inte sett till, inte heller något DVD släpp, men det kanske kommer. Däremot kan En kammarjungfrus Dagbok hyras på Triart.se för 39 kronor, för dem som är sugna på franskt klassiskt periodrama.

En kammarjungfrus Dagbok är baserad på romanen skriven av Octave Mirbeau, utgiven första gången år 1900. På svenska går den under titeln En kammarsnärtas Upplevelser, i översättning av Algot Ruhe 1926. Berättelsen följer kammarjungfrun Celestine R. som i dagboksform berättar om sina dekadenta upplevelser under senare delen av 1800 talet. Romanen har filmats flera gånger tidigare, bland annat av giganter som Jean Renoir(1946) och Luis Bunuel(1964).

Huvudrollen som kammarjungfrun Célestine spelas av förra Bondbruden Léa Seydoux som här är fantastisk. Célestine är en ung, ambitiös kammarjungfru från Paris som precis ska börja arbeta hos en rik familj på den franska landsbygden. Hon har knappt hunnit ställa ned resväskan innan hon tvingas avvärja närmanden från mannen i huset och ta emot spydiga sarkasmer från Madame Lanlaire som sköter hushållet med järnhand. Men Célestine behöver anställningen och tänker inte ge upp. Dessutom är hon nyfiken på den hemlighetsfulle gårdskarlen Joseph och hans skumma förehavanden.

Benoît Jacquot regisserar och i övriga roller ser vi även Vincent Lindon och Clotilde Mollet m.fl.

[wp_ad_camp_1]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *