The Men Who Built America

builtamericaHär ska alla ni som gillar historia få ett bra tips. Jag är precis klar med den dramatiserade dokumentären och miniserien “The Men Who Built America“, som har en total speltid på sex timmar. Här får vi veta hur USA byggdes efter inbördeskriget och i centrum står John. D Rockefeller, Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie, Astors, Henry Ford och J.P Morgan. Det var dessa män som blev synonymt med den amerikanska drömmen. De hade alla en djärv vision för en modern nation och skapade de största industrierna i vår tid: olja, järnväg, stål, sjöfart, bilar och finans.

The Men Who Built America är en mycket välgjord och pedagogisk miniserie. Förutom att den är upplysande och undervisande är den gjord som en spelfilm med spänning och intriger, samtidigt som det sticks in kommentarer till händelserna från företagsledare och historiker i dag. Det är så här en historielektion ska se ut om man vill lära sig något!

Min personliga reflektion efter att ha sett hela serien är att för visso var alla dessa men driftiga och såg till att saker och ting hände. De flesta kom från mycket fattiga förhållanden och hade en stark driftkraft att bygga upp en förmögenhet och man nöjde sig inte med det, man ville även bli mäktigast i hela USA. För att nå dit skydde man inga medel och agerade på en, i stort sett, okontrollerad marknad. Flera av de här ‘gubbarnas’ makthunger visar på klara psykopatiska drag, väl värt att tänka på när man imponeras av deras insatser. När dessa män skar guld med täljkniv hade de amerikanska arbetarna inte det lika muntert. När Andrew Carnegie ville nå den yttersta toppen fans bara ett medel och det var att öka stålproduktionen. Det innebar tolv timmars arbetsdag, sex dagar i veckan med låg lön för stålarbetarna. Naturligtvis blev det ohållbart i längden och arbetarna arbetsvägrade. Men då kallades Pinkertons och så småningom militär in för att slå ned arbetarnas uppror. Det blev starten till skapande av fackförbund.

The Men Who Built America finns inte att köpa i Sverige. På Amazon.uk finns den dock med engelsk undertext, som är lätt att hänga med i, till priset av c:a 130 kronor.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *