Bryan Cranston Är President Lyndon B. Johnson I All The Way

LyndonBLyndon B. Johnson halkade in på presidentposten i USA på ett bananskal, skulle man kunna säga, i och med mordet på president J.F Kennedy i Dallas, fredagen den 22 november 1963, 18.30 svensk tid. Det blev snabba ryck och han svor presidenteden ombord på flygplanet Air Force One, på Loveflygplatsen i Dallas, drygt två timmar senare, efter att det bekräftats att Kennedy var död.
Mycket tack vare för att minnet av Kennedy fortfarande var starkt levande hos amerikanarna så vann Lyndon B. Johnson en överlägsen seger vid presidentvalet 1964 och fick hela 61 procent av folkets röster, den största segern sedan Franklin D. Roosevelts 1936. President Johnson stärkte de mänskliga och sociala rättigheterna i USA och genomförde många sociala reformer, bland annat Medicare-försäkringen 1965. Dessutom införde han de hårdaste vapenlagarna i USA:s historia 1968. Inför valet 1968 drog han tillbaka sin kandidatur och tanken var att Robert Kennedy skulle lotsas fram till den amerikanska presidentposten, men han blev skjuten på kvällen den 5 juni 1968 och dog tidigt på morgonen dagen efter.

Som synes var 60-talet i USA en mycket turbulent och omtumlande tid och i nya HBO dramat “All The Way” serveras ett brottstycke av den tiden. Filmen skildrar hur Lyndon B Johnson plötsligt och oväntat slängs in i presidentämbetet och omgående får ägna de första åren som president till att hantera medborgarrättsrörelsen som kämpade för lika rättigheter för svarta som för vita.
I rollen som Lyndon B. Johnson ser vi Bryan Cranston, hans fru, Lady Bird Johnson spelas av Melissa Leo och som Martin Luther King agerar Anthony Mackie. All The Way får premiär på HBO den 21 maj.

För er som är intresserade av filmer som skildrar den här tiden så finns mycket att läsa om på Cinemaholics. Filmer och dyligt rörande Kennedy klanen hittar ni här och om Martin Luther King här.

[wp_ad_camp_1]


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *