The Walk Blu-ray

Image2Kommer ni i håg vad ni gjorde den 7 augusti 1974? Många av er kanske inte ens var födda, själv hade jag födelsedag och sommarlov.

Sommarlov innebar att man slapp skolgymnastiken, nu var jag i och för sig ganska bra på idrott, men våran lärare hade dille på den klassiska gymnastiken med romerska ringar och bygelhästar. Dessutom hade man en övning där man skulle dra sig upp för ett rep så högt man kunde, vilket innebar för en höjdrädd en som mig, hela 5 meter ovan mark. En övning som på den tiden kunde göra mig knäsvag.

Allt detta för mig osökt in på ämnet för dagen, biografiska äventyrsdramat “The Walk“, filmen om Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) som efter att ha spänt upp en stålvajer mellan World trade center tornen gav sig ut för att gå på lina 400 meter ovan mark, den 7 augusti 1974.

Image5

Den här promenaden högt ovan New York mark mellan de två skyskraporna var naturligtvis olaglig. Petit som livnärde sig som gatugycklare och lindansare i Paris hade fått iden efter att ha läst en artikel i väntrummet hos sin tandläkare, om de två ‘tornen’ som var under konstruktion och snart färdigställda.

Image1För att kunna nå sitt mål krävdes en hel del förberedelser och träning, så Petit bygger upp ett team som ska hjälpa honom att rigga upp linan mellan skyskraporna, vilket visar sig inte vara alldeles enkelt. Av den gamle lindansar legendaren Papa Rudy(Ben Kingsley) får han lära sig det tekniska bakom en sådan här vågad promenad. Efter veckor av träning och förberedelser bestämmer man sig för att promenaden ska ske tidigt på morgonen när New York håller på att vakna och folk är på väg till jobbet. När han ger sig ut på stålvajern som väger över 200 kg med en 8 meter och 25 kilo tung balansstång, så stannar New York upp av häpnad över vad som sker däruppe 400 meter uppe i luften. Åtta vändor genomför Philippe Petit och totalt är han ute på linan i hela 45 minuter.

Image3Det är den Oscar-belönade regissören Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away, Tillbaka till framtiden) som håller i taktpinnen till den här svindlande och verklighetsbaserade historien om en man som vägrar låta någonting hindra honom från att fullfölja sin dröm. Som Petits flickvän Annie, även hon gartuartist, agerar(Charlotte Le Bon).

Jag som får ångest av att befinna mig 5 meter ovanför ett gymnastikgolv har svårt att ta in det som sker i The Walk. Det är så oerhört ogreppbart att någon har modet att utsätta sig för det Petit här gör. Scenerna när den ‘galne’ fransmannen befinner sig ute på linan är läckert filmade och spänningsladdade och det är inte för inte som det suger till i magtrakten titt som tätt. Joseph Gordon-Levitt gör en mycket bra insats som Philippe Petit. Ska man invända mot något så är det den allå allå engelsk-franskan som Lewitt använder sig av, men det är bara en petitess i sammanhanget.

Image4Filmens stora behållning tycker jag annars är skildringen av vägen till målet och persontecknigen av en man vars drömmar är så galna att om de läckt ut i förväg så hade han säkerligen blivit inspärrad. The Walk griper verkligen tag om betraktaren redan från första filmrutan och intresset hålls kvar filmen ut och vi bjuds på intressant och hissnande underhållning i dryga 2 timmar. Dessutom får vi en lektion i det mänskliga psykets fascinerande inre och vad självkontroll innebär. När Philippe Petit beger sig ut på linan den här tidiga höstdagen i New York är det bara en vecka kvar tills han ska fylla 25 år, en födelsedag han kom att få fira som världsberömd. Själv är jag tacksam att jag blir hög på livet av en kopp kaffe på morgonen. 🙂

The Walk rekommenderas varmt och beetyget blir en 4/5 och en placering i kategorin DVD/Blu-ray tipset.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *