Söndagsfilmen – Återstoden Av Dagen

Söndagsfilmen i dag passar älskare av kostym och perioddrama genren. “Återstoden Av Dagen“(The Remains Of The Day) passar även alla fans av Mr Carsons kärlekshistoria med Mrs Hughes i Downton Abbey. I centrum här står butlern Mr. Stevens(Anthony Hopkins) som är smygförälskad i Miss Kenton(Emma Thompson) som är housekeeper.

Filmen nominerades till 8 Oscars nomineringar 1993 och hur den kunde bli helt utan vinst på den efterföljande Oscarsgalan är obegripligt. James Ivory, dramagenrens mästare med filmer som “Ett Rum Med Utsikt“(1985), “Maurice“(1987) och “Howards End“(1992) regisserar och fick en Oscarsnominering, men fick gå hem tomhänt. Så fick även Filmens huvupersoner Anthony Hopkins och Emma Thompson göra och hur Oscarsakademin kunde kollra bort dessa två får väl närmast liknas vid ettt justitiemord. För här talar vi högprestanda och skådespeleri i världsklass där speciellt Hopkins briljerar som den fanatiske och plikttogna, engelske Butlern Stevens.

Aldrig har undertryckta känslor skildrats så bra på film, i en berättelse där ingen vill ta första steget och bedyra sin kärlek. I filmens slutscen är det nog många som skulle vilja slå något hårt i huvudet, eller kasta en hink med iskallt vatten på träbocken och ‘stiff upper lip’ Stevens för att få honom och vakna upp och säga de enkla, men magiska orden innan det för alltid är för sent…

Stevens är den perfekte engelske butlern, nästan fanatiskt plikttrogen mot sin herre Lord Darlington. Darlington blir liksom ganska många medlemmar av den engelske överklassen på 30-talet förförd av nazisterna och ställer upp på att etablera kontakt mellan dem och den engelska regeringen. Emma Thompson spelar Miss Kenton, godsets hushållerska, en livlig och viljestark ung kvinna som förfärad bevittnar Lord Darlingtons samröre med tyskarna. Mot hennes vilja blir hon och Stevens långsamt förälskade, även om ingen av dem är beredd att erkänna det. Det enda sättet för dem att ge luft åt sina känslor är genom påhittade diskussioner.

I Återstoden Av Dagen får vi dryga 2 timmars highclass drama och betyget kan inte bli annat än en fullpoängare, 5/5. Nedan kan vi ta en titt på trailern…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *